Suszone morele, figi, śliwki, daktyle, rodzynki to skarbnica minerałów. Zwłaszcza morele polecane są jako zdrowy zamiennik słodyczy. Nawet dla cukrzyków!
Bakalie z dobrego źródła – suszone naturalnie i niekonserwowane – zaspokoją zimowy apetyt na słodkości bez ryzyka przybrania na wadze. Morele dostarczają beta-karotenu (silny przeciwutleniacz). Daktyle, figi i śliwki dzięki dużej zawartości błonnika łagodzą zaparcia, obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi.
Większość bakalii zawiera też znaczne ilości potasu, którego nie może zabraknąć w diecie nadciśnieniowca. Przy niedoborach wapnia często sięgaj po figi, zwłaszcza jeśli nie możesz pić mleka. Mimo że suszone owoce są bajecznie słodkie, sprzyjają utrzymaniu właściwej wagi i ułatwiają spalanie tłuszczu. Pasuje do nich aromat pomarańczy, imbiru i smak pieczonych jabłek.
Owocowy raj
Weź:
- 25 dag mąki pszennej,
- 25 dag miękkiego masła,
- 40 dag suszonych moreli,
- 20 dag orzechów włoskich,
- 50 g rodzynek,
- kilka dorodnych suszonych fig,
- garść suszonych śliwek i daktyli,
- skórkę startą z połówki cytryny i jednej pomarańczy,
- 4 jajka,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 100 g dobrej białej czekolady,
- 100 g cukru pudru,
- łyżkę likieru pomarańczowego,
- masło do wysmarowania formy i bułkę tartą do jej posypania.
Morele, śliwki, daktyle i figi pokrój na małe kawałeczki. Pokrusz orzechy włoskie. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Kiedy będzie puszyste, dodaj jajka. Kontynuuj ucieranie, aż uzyskasz gładki krem. Wszystkie bakalie oraz skórkę z cytryny i pomarańczy połącz z mąką i proszkiem do pieczenia (w dużej misce). Dodaj utarte masło i likier, porządnie wymieszaj.
Rozpuść czekoladę w kąpieli parowej i dodaj do ciasta. Kiedy masa będzie porządnie wymieszana, przełóż ją do formy posmarowanej cienko masłem i posypanej tartą bułką. Piecz na złoty kolor w 170°C (około godziny). Ciasto przechowuj przykryte folią aluminiową lub ściereczką, aby nie traciło wilgoci. Przed podaniem można je lekko oprószyć cukrem pudrem.
Gorące jabłka
Weź:
- 4–5 niezbyt dużych jabłek,
- po płaskiej łyżce drobnych rodzynek,
- posiekanych suszonych fig i posiekanych suszonych daktyli,
- odrobinę pokruszonych orzechów włoskich (niekoniecznie),
- 4 łyżki delikatnego miodu,
- trochę przyprawy szarlotkowej do smaku (cynamon, goździki, imbir, kardamon).
Bakalie połącz z miodem i przyprawą. Dokładnie wymieszaj. Umyj jabłka i zetnij ostrym nożem czapeczki z ogonkiem (na około 1/3 wysokości). Ostrą łyżeczką lub nożem wydrąż środek z gniazdem nasiennym.
Do każdego jabłka nakładaj miodowych bakalii, przykryj ściętą górą owocu i wstaw do nagrzanego piekarnika. Jabłka piecz ułożone na blasze (w 180°C, około 35 minut (w zależności od ich wielkości, może być dłużej). Podawaj gorące z łyżką dobrze schłodzonego twarożku waniliowego.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek