Zamiast skusić się na kolejną porcję mazurka, wybierz lekką pomarańczę. Smakuje równie dobrze jak tłuste kiełbasy czy faszerowane jaja, a jest zdrowsza.
Pomarańcza ma skórkę o niepowtarzalnym aromacie, a także bogaty w witaminę C oraz pektyny sok. Doskonale łączy się z jedwabistą ricottą oraz rybami o białym mięsie. Codzienne jedzenie pomarańczy to dobra kuracja dla wiosennych słabeuszy i melancholików. To również świetny sposób, by dzięki zawartym w nich włóknom owocowym obniżyć poziom złego cholesterolu.
Lekki sernik
Weź: na ciasto:
- 220 g masła,
- 120 g drobnego cukru,
- 4 żółtka,
- 430 g mąki,
- szczyptę soli
na nadzienie:
- niecałe 2 opakowania serka ricotta (około 430 g),
- jajko,
- cytrynę (z ładną skórką),
- 4–5 łyżek drobno pokrojonej skórki pomarańczowej,
- ok. 80 g cukru pudru,
- cynamon do smaku,
- 120 g makaronu typu vermicelli (bardzo cieniutki, pszenny),
- 500 ml mleka i cukier puder.
Miękkie masło utrzyj z cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka, a potem mąkę ze szczyptą soli. Szybko zagnieć ciasto i cienko wylep nim formę do tarty (o średnicy 30 cm). Wstaw ją do lodówki na 30 minut. Pozostałe ciasto zawiń w folię i również włóż do lodówki.
Z cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Wymieszaj z ricottą.
Dodaj cukier, cynamon, żółtko (białko zostaw na później), skórkę pomarańczową (może być z odrobiną syropu). Wymieszaj. Zagotuj mleko (możesz dodać do niego trochę skórki z cytryny), wsyp makaron. Gotuj na małym ogniu, aż makaron wchłonie mleko. Ostudź i dodaj do masy serowej. Białko ubij na pianę i na koniec delikatnie wmieszaj w nadzienie. Wstaw formę z ciastem do piekarnika (180°C) na kilkanaście minut.
Podpieczone wyjmij, napełnij nadzieniem i przykryj z wierzchu paskami z reszty ciasta. Piecz około 40 minut na złoto. Ostudzony sernik posyp lekko cukrem pudrem. Skórkę pomarańczową, która jest sekretem tego ciasta, koniecznie przygotuj samodzielnie. Obierz pomarańcze ze skóry i pokrój je na drobno.
Wiosenna ryba
Weź:
- około 700 g dobrej białej ryby (np. filet z soli, halibuta),
- sok z ćwiartki cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- pół łyżeczki suszonego estragonu,
- 2 małe papryki (żółtą i pomarańczową),
- łyżkę zimnego masła,
- pół szklanki białego wytrawnego wina,
- pół szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy,
- skórkę otartą z pomarańczy,
- czubatą łyżkę delikatnego jasnego miodu,
- sól i pieprz do smaku,
- czubatą łyżkę serka mascarpone.
Rybę posyp solą z pieprzem, natrzyj sokiem z cytryny, skórką otartą z jednej pomarańczy i oliwą. Obierz paprykę i pokrój w ćwiartki, posmaruj oliwą. Ułóż razem z rybą w naczyniu do zapiekania. Posyp wiórkami masła i estragonem. Zapiekaj w 200°C kilkanaście minut (na złoto). W tym czasie przygotuj sos. Do garnka wlej wino i sok z pomarańczy. Gotuj kilka minut.
Dodaj miód, szczyptę estragonu i serek mascarpone. Wymieszaj i trzymaj w cieple do czasu, gdy ryba będzie gotowa. Polej ją sosem, udekoruj cząstkami pomarańczy i świeżymi listkami szpinaku (lekko sparzonymi). Możesz posypać siekanymi migdałami, koniecznie prażonymi na suchej patelni. Do ryby podaj miseczkę ryżu ze świeżymi kiełkami i szklankę soku z pomarańczy.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek