Mają dużo wapnia i jodu, więc dobrze ochronią nasze kości i tarczycę. Do tego łatwo przyswajalne białko, które nie obciąży nawet delikatnego żołądka.
Lekkość owoców morza docenią zwłaszcza osoby z nadwagą oraz zwolennicy diety śródziemnomorskiej. Są najlepszym źródłem fosforu, selenu (bardzo silny przeciwutleniacz!) i fluoru. Trudno znaleźć te mikroelementy gdzie indziej. Krewetki, kalmary i małże cieszą się także opinią silnego afrodyzjaku, co niektórzy łączą z dużą zawartością cynku. Pierwiastek ten ma udowodniony pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy, a ponoć zwiększa też libido.
Owoce na muszelkach
Weź:
- około 300 g mieszanki owoców morza (krewetki, małże, kalmary, mogą być mrożone),
- 300 g makaronu typu wstążki lub muszelki,
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- czerwoną cebulę,
- pęczek natki pietruszki,
- pół kieliszka białego wytrawnego wina,
- dużego pomidora,
- sól ziołową i grubo mielony kolorowy pieprz,
- odrobinę świeżego lub suszonego rozmarynu, łyżeczkę
- drobno posiekanego świeżego chili.
Cebulę pokrój w cienkie pióra, drobno posiekaj czosnek. Rozgrzej oliwę na głębokiej patelni. Wrzuć cebulę z czosnkiem i chwilę później owoce morza (jeśli korzystasz z gotowej mrożonej mieszanki, rozmroź ją wcześniej na sitku pod strumieniem zimnej wody). Dodaj drobno posiekane chili. Zamieszaj i podlej winem, dosyp soli i pieprzu.
Podgrzewaj pod przykryciem przez około 5–6 minut. Zdejmij z ognia, po kilku minutach dodaj pomidora pokrojonego w drobną kostkę (bez skórki i gniazd nasiennych) oraz rozmaryn. Makaron wrzuć do osolonego wrzątku i ugotuj al dente. Połącz makaron z ciepłymi owocami morza, dodaj drobno posiekaną natkę pietruszki, zamieszaj delikatnie i od razu podawaj.
Sałatka koktajlowa
Weź:
- około 200 g nieparzonych krewetek,
- pół piersi kurczaka,
- 2 łyżki majonezu,
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- 3 duże pomarańcze,
- małą cebulę,
- odrobinę suszonego estragonu i oregano,
- garstkę rodzynek,
- sok z ćwiartki cytryny,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 2–3 łyżeczki octu winnego.
Pierś kurczaka lekko posól i ugotuj na parze (względnie w osolonym wrzątku). Kiedy mięso wystygnie, bardzo drobno je posiekaj. Mrożone krewetki rozmroź, świeże obierz, pozbawione pancerzyków wrzuć na 2–3 minuty do wrzątku lekko zakwaszonego octem winnym (2–3 łyżeczki na pół litra wrzątku). Odcedź i przestudź, a następnie połącz z posiekanym kurczakiem. Całość skrop cytryną, wymieszaj.
Dodaj rodzynki, cebulę pokrojoną w bardzo cienkie pióra, natkę i przypraw do smaku. Jogurt połącz z majonezem, dodaj do reszty składników i delikatnie wymieszaj. Przygotuj pomarańcze. Nie obieraj ich ze skórki, tylko lekko sparz i osusz. Przekrój na połówki, aby po wyjęciu miąższu uzyskać miseczki.
Miąższ jednej z pomarańczy, po oczyszczeniu z pestek i błonek, pokrój w plasterki i dodaj do sałatki. Wymieszaj i napełniaj sałatką pomarańczowe miseczki. Dekoruj pomidorkami. Całość możesz podać na sałacie. Najlepiej, jeśli połączysz różne gatunki sałat na jednym talerzu.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek