Jeśli nie należysz do pechowców uczulonych na te owoce, zajadaj się nimi do woli. Najlepiej świeżymi, by nie tracić cennej witaminy C. Truskawki są bogate w sole organiczne i pektyny.
Przyspieszają przemianę materii, oczyszczają jelita. Są szczególnie polecane osobom mającym problem z trawieniem białek i tłuszczów. Zjedzone po sutej kolacji, pomogą zasnąć bez uczucia ciężkości. Wpływają korzystnie na wątrobę i układ moczowy. Z dodatkiem serka mascarpone stworzysz z nich wyśmienite chłodne desery na gorące letnie popołudnia.
Ciasto z owocową kołderką
Weź: na ciasto:
- szklanki mąki,
- żółtko,
- jajko,
- szczyptę soli,
- 2 płaskie łyżki cukru pudru,
- 3/4 kostki masła;
na wierzch:
- około 80 dag świeżych truskawek,
- 150 g serka mascarpone,
- 125 g serka philadelphia,
- pół szklanki cukru pudru,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- skórkę otartą z limonki,
- sok wyciśnięty z limonki,
- 3 łyżki konfitury z limonki (lub innych cytrusów).
Mąkę zmieszaj z solą i cukrem. Dodaj zimne masło, posiekaj je drobno razem z mąką. Wbij jajko i zagnieć ciasto. Rozwałkuj je bardzo cienko, wyłóż nim formę do tarty lub kilka tartaletek, włóż do lodówki i zajmij się kremem. Wymieszaj oba serki, dodaj cukier, wanilię, sok i skórkę z limonki. Wstaw do lodówki. Umyj i obierz truskawki, zostaw do wyschnięcia. Schłodzone ciasto nakłuj widelcem w kilku miejscach, przykryj folią aluminiową, obciąż ziarnem fasoli i wstaw do piekarnika (220°C). Po 10 min usuń folię z fasolą i piecz jeszcze około 10 min (na złoty kolor). Wyjmij, wystudź. Posmaruj cienką warstwą konfitury, na wierzch wyłóż krem i obficie przybierz truskawkami. Wstaw do lodówki, podawaj lekko schłodzone. Ciasto najlepiej smakuje, gdy jest naprawdę świeże. Nie przechowuj go dłużej niż kilka godzin.
Deserowe foremki
Weź:
- tabliczkę gorzkiej czekolady (minimum 70 proc. kakao),
- pół łyżki masła,
- płaską łyżkę cukru pudru,
- około 300 g serka mascarpone,
- 10 biszkoptów (jak do tiramisu),
- 2 żółtka + 2 płaskie łyżki cukru pudru,
- małą filiżankę espresso,
- łyżkę likieru amaretto lub kawowego,
- łyżkę śmietany 18 proc.,
- około 70 dag świeżych truskawek,
- 2 łyżki syropu barmańskiego do kawy (np. cynamonowy, waniliowy, karmelowy, migdałowy),
- 6 plastikowych kubków jednorazowych.
Kubki wstaw do zamrażalnika. Czekoladę połam i przełóż do miski. Umieść w garnku z odrobiną gotującej się wody. Kiedy się rozpuści, dodaj do niej pół łyżki masła i łyżkę cukru pudru. Płynną czekoladę rozprowadź po wnętrzu schłodzonych kubków (staraj się, by warstwa była jak najcieńsza). Kubki ponownie wstaw do zamrażalnika. Wymieszaj świeżo zaparzoną kawę z likierem, zalej biszkopty i poczekaj, aż nasiąkną. Mascarpone wymieszaj ze śmietaną oraz z żółtkami ubitymi na parze z 2 łyżkami cukru pudru. Dodaj biszkopty, delikatnie wymieszaj (w masie powinny być całe kawałki biszkoptów). Napełnij kremem kubki i wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem zanurz na chwilę w bardzo ciepłej wodzie i delikatnie pozbądź się plastikowego kubka. Truskawki pokrój w plasterki, obłóż nimi deser. Całość delikatnie polej syropem. Podawaj lekko schłodzone.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek