Mleko kozie ceniono już w starożytności. Grecy podawali je dzieciom, by zachowały zdrowie. Kobiety piły je dla urody, a mężczyźni dla tężyzny fizycznej.
Zawiera mniej tłuszczu niż mleko krowie, a więcej białka, witamin i soli mineralnych. Jest dużo łatwiej trawione i przyswajane przez nasz organizm. Rzadziej doprowadza do alergii (białko kozie ma inny skład niż krowie), co więcej – osobom uczulonym na mleko krowie może pomóc w leczeniu tej dolegliwości. W postaci jogurtu, wzbogacone przyjazną florą bakteryjną, wspomaga pracę układu pokarmowego i zmniejsza ryzyko nowotworów jelit.
Zawiera wszystkie potrzebne aminokwasy, dużą ilość witaminy A oraz witamin z grupy B, wapń i fosfor. Do koziego jogurtu dodamy dziś owoce, zioła i nowalijki. Przecież mamy wiosnę!
Grecka uczta
Weź:
- około 400 ml naturalnego, dość gęstego jogurtu koziego,
- 2 ząbki młodego czosnku,
- świeżego ogórka,
- garść listków melisy i mięty,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
- szczyptę brązowego cukru,
- garść dowolnych kiełków,
- jajko ugotowane na twardo i drobno posiekane.
Dobrze schłodzony jogurt wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem, kiełkami i posiekanymi ziołami. Umyj ogórek, ale nie obieraj go ze skórki. Przekrój wzdłuż na połowę i ostrą łyżeczką usuń pestki oraz nadmiar soku. Resztę miąższu pokrój w drobną kostkę albo zetrzyj na tarce jarzynowej. Dodaj do jogurtu razem z jajkiem, przypraw do smaku. Wymieszaj i wstaw na kwadrans do lodówki, ale nie przechowuj dłużej, bo kozi jogurt jest wyjątkowo delikatny. Podawaj z ciepłymi grzankami z jasnego pieczywa, posypanymi tartym twardym kozim serem – z chłodnym, gęstym dipem.
Owocowe pucharki
Weź:
- 400 ml naturalnego jogurtu koziego,
- 50 ml syropu klonowego,
- 20–30 dag dowolnych drobnych owoców sezonowych,
- 2 płaskie łyżki brązowego cukru trzcinowego,
- pół szklanki miąższu z dojrzałego melona (pokrojonego w drobną kostkę),
- opakowanie waniliowego serka homogenizowanego (200 g),
- garść pokruszonych herbatników, odrobinę tartej ciemnej czekolady,
- listki świeżej melisy.
Owoce zmiksuj z cukrem trzcinowym na gładką masę. Do schłodzonego jogurtu dodaj serek, syrop klonowy i pokrojonego drobno melona. Wszystko wymieszaj. Na dno szklanek lub pucharków wsyp po odrobinie pokruszonych herbatników, na to warstwę jogurtu z melonem i owocową masę (kolejność warstw dowolna). Przed podaniem posyp czekoladą i udekoruj listkiem melisy.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek