Na chandrę, zimowe smutki, na brak witamin i... miłości.
Z tęsknoty za słońcem kupujemy soczyste mango i słodkie banany. Mogą je jeść nawet wrzodowcy, gdyż owoce te mają zbawienny wpływ na przewód pokarmowy. Łagodzą niestrawność i mobilizują do pracy leniwe jelita. Mango, dzięki dużej zawartości karotenu, ożywi Twoją cerę, a banany dodadzą optymizmu i pogody ducha.
Koktajle z tych owoców pomogą na zimową melancholię, a to dzięki serotoninie – hormonowi dobrego samopoczucia. Zwłaszcza słynne lassi z mango będzie ucztą dla zmysłów, na przekór zimowym szarówkom rozpali serca. W Indiach nikt nie ma wątpliwości, że to cudowny afrodyzjak!
Napój z mango, czyli słynne lassi
Weź:
- 2 dojrzałe spore owoce mango,
- około 250 g jogurtu naturalnego,
- 300 ml zimnego mleka,
- cukier lub miód do smaku (wedle uznania),
- szczyptę mielonego cynamonu (niekoniecznie).
Mango obierz ze skóry. Oddziel miąższ od pestki i zmiksuj na bardzo gładką pulpę w malakserze lub zwykłym mikserem. Dodaj jogurt, mleko, posłódź do smaku i ewentualnie przypraw szczyptą cynamonu. Miksuj wszystkie składniki, aż uzyskasz aksamitny, dość gęsty napój. Podawaj silnie schłodzony, a najlepiej z kilkoma kostkami lodu. Syci, rozpala zmysły, smakuje wszystkim. Świetny zamiast deseru!
Zimowe figle owocowe
Weź:
- 3 banany,
- kilka suszonych (ale nie zeschniętych) fig,
- pół łyżeczki aromatu waniliowego,
- około 200 ml chudego naturalnego jogurtu,
- opakowanie waniliowego serka homogenizowanego,
- 180 ml zimnego mleka,
- 4 łyżki brązowego cukru,
- filiżankę mrożonych malin,
- czubatą łyżkę miodu,
- kostki lodu (wedle uznania).
Rozmrożone maliny zmiksuj na gładki sos z łyżką miodu, odstaw. Banany, pokrojone figi, aromat waniliowy, jogurt, serek, mleko i cukier porządnie zmiksuj. Rozlewaj do szklanek – umieszczając na dnie każdej trochę sosu malinowego. Dodaj lodu, dekoruj małymi owocami (mrożonymi malinami, jeżynami). Możesz dodatkowo posypać z wierzchu odrobiną brązowego cukru. Podawaj od razu.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek