Malezyjczycy nazywają palmę kokosową drzewem o tysiącu zastosowań. Jeśli się mylą, to z pewnością niewiele.
Kokos ma mnóstwo białka i mikroelementów, wśród których najwięcej jest żelaza. Ponoć usprawnia umysł i rozpala zmysły. Miąższ, zjadany zaraz po rozłupaniu kokosowej skorupy, jest bogatym źródłem witaminy C. Zawiera też sporo zdrowego tłuszczu.
Jeśli nie masz pomysłu na kurczaka czy owoce morza, przyrządź je w mleku lub śmietanie kokosowej. Z korzyścią dla zdrowia zastąpią w sosach zwykłą śmietanę i masło. A zamiast przesłodzonych kokosanek czy drinków malibu, wybierz specjały kuchni tajskiej. W niej kokos osiąga pełnię smaku i zgodnie łączy się z pikantnym chili oraz limonką. Zaś na deser będzie wykwintnie i delikatnie.
Krewetki po tajsku
Weź:
- około 20 tygrysich krewetek (obranych),
- 2 łyżeczki oleju ryżowego,
- 2 małe cebule pokrojone w pióra lub posiekane,
- czubatą łyżkę tajskiej pasty curry (zielonej),
- płaską łyżkę pokrojonej na cienkie paseczki skórki limonki,
- 2–3 łyżki jasnego sosu sojowego lub rybnego,
- 400 ml mleka kokosowego,
- 2 czubate łyżki posiekanej świeżej kolendry (ewentualnie natki pietruszki),
ząbek czosnku (drobno posiekany), - odrobinę soku z limonki (maksymalnie z połowy owocu),
- 1–2 łyżeczki brązowego cukru.
Na dużej głębokiej patelni rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i czosnek, po minucie dodaj pastę curry i zamieszaj. Dodaj sos sojowy lub rybny oraz skórkę limonki, zmniejsz ogień i wlej mleko kokosowe. Duś około 5 minut. Wrzuć krewetki i gotuj jeszcze na małym ogniu około 8–10 minut. Na koniec dodaj kolendrę, przypraw do smaku sokiem z limonki i brązowym cukrem. Dokładnie zamieszaj i podawaj – koniecznie z miseczką świeżo ugotowanego ryżu. Egzotyczne dodatki kupisz w sklepach z żywnością orientalną albo w niektórych supermarketach.
Bajeczne tartaletki
Weź: na ciasto:
- 100 g miękkiego masła,
- 60 g drobnego cukru,
- 2 żółtka,
- 200 g mąki pszennej;
na krem:
- 150 ml śmietany kokosowej,
- 100 g serka mascarpone,
- 3 płaskie łyżki twarożku waniliowego (homogenizowanego),
- szczyptę cynamonu,
- pół szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej na mleku),
- jajko,
- 3 łyżki słodu ryżowego (kupisz w sklepach ze zdrową żywnością),
- płaską łyżkę drobnych wiórków kokosowych,
- 2 łyżki malutkich rodzynek lub posiekanych daktyli.
Masło utrzyj z cukrem, dodaj żółtka i stopniowo mąkę. Porządnie zagniecione ciasto rozwałkuj (wałkiem owiniętym folią) na cienkie placki. Wyklej nimi małe formy do tartaletek (średnica około 12 cm) i włóż do lodówki na 30 minut. Wymieszaj serek mascarpone, śmietanę kokosową i twarożek. Dodaj cynamon, żółtko i słód ryżowy. Kiedy masa będzie gładka, dodaj ryż, wiórki i rodzynki. Białko ubij na pianę i dodaj do masy (delikatnie wmieszaj je w całość). Foremki z ciastem nakłutym w kilku miejscach widelcem wstaw do piekarnika (180°C) na 15 minut (aż spody się zarumienią). Wyjmij i wypełnij je kremem. Na wierzchu możesz położyć paski z resztek ciasta. Ponownie wstaw do piekarnika i piecz około 30 minut. Podawaj lekko posypane cukrem pudrem z cynamonem.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek