Trudno jej nie lubić. Wyjątkowa harmonia słodyczy i orzeźwiającej, lekko kwaskowatej nutki naprawdę zachwyca.
Borówka amerykańska jest cenna ze względu na spore ilości witamin A, C i E. W połączeniu z antocyjanami, doskonale wpływającymi na kondycję wzroku, potrafi skutecznie rozprawiać się z nadmiarem wolnych rodników. Nasz organizm zyskuje lepszą przemianę materii czy mniej „złego” cholesterolu we krwi. Jeszcze na początku XX wieku borówka wysoka rosła wyłącznie jako dziki krzew Ameryki Północnej. To najmłodsza roślina sadownicza. W Polsce jest znana zaledwie od kilkunastu lat.
Na letnie przyjęcie
Weź na ciasto:
- 5 jajek (ogrzanych do temperatury pokojowej),
- 130 g cukru pudru, czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej,
- płaską łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 120 g mąki,
- odrobinę masła i bułki tartej (do tortownicy),
- cytrynowy likier do nasączenia;
Na krem:
- opakowanie serka waniliowego homogenizowanego,
- 370 g serka mascarpone,
- pół szklanki cukru pudru,
- waniliowy cukier do smaku,
- półtorej szklanki świeżych owoców (maliny, borówki, jagody),
- 2 listki żelatyny;
- do dekoracji:
- 3 szklanki borówki amerykańskiej.
Jajka zmiksuj z cukrem na puszysty kogel-mogel. Mąkę pszenną przesiej przez sito, wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem. Dodaj do jajek, wymieszaj. Niedużą tortownicę lekko posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Wlej do niej ciasto. Piecz w 170 stopniach około 40 min. Wystudź, zajmij się kremem.
Wyjęte z lodówki serki zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i dobrze rozpuszczoną żelatyną (w niewielkiej ilości wody). Wymieszaj i dodaj lekko zmiksowane owoce. Biszkopt przekrój na 2–3 blaty. Każdy nasącz likierem cytrynowym i przełóż kremem. Ciasto posmaruj kremem również z wierzchu i bogato udekoruj świeżymi borówkami. Całość wstaw do lodówki na kilka godzin. Podawaj lekko schłodzone.
Szybki obiad owocowy
Weź:
- 200 g białego sera,
- 2–3 ugotowane wcześniej i wystudzone ziemniaki,
- duże jajko,
- około ¾ szklanki mąki,
- szczyptę soli,
- pół szklanki śmietany 18-proc.,
- 2–3 szklanki świeżych borówek amerykańskich,
- cukier brązowy wymieszany z cynamonem do posypania (ilość wedle uznania).
Ser i ziemniaki przeciśnij przez praskę, dodaj sól, wbij jajko i, dosypując powoli mąkę, zagnieć ciasto. Na posypanej mąką stolnicy utwórz z ciasta wałeczek i pokrój go na nieduże kluseczki. Wrzucaj na lekko osolony wrzątek i gotuj 2–3 minuty (od momentu wypłynięcia klusek). Wyjmuj łyżką cedzakową, nakładaj do głębokich talerzy. Posyp owocami, polej śmietaną i posyp brązowym cukrem z cynamonem.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek