Jagody to skarb jakich mało. Dlatego korzystaj z nich, póki czas, a nawet zamroź kilka torebek tych dobroci. Będą jak znalazł na jesienne słoty.
Wspaniale pomagają przy problemach trawiennych. Wśród owoców zajmują też pierwsze miejsce na liście przeciwutleniaczy! Doskonale więc dbają o naszą odporność, samopoczucie i młody wygląd. Ich naturalna słodycz sprawia, że chętnie zjadamy je na surowo, dostarczając sobie przy okazji dużych dawek dobrze przyswajalnej witaminy C.
Korzystne są nawet dla cukrzyków. Największym jagodowym fenomenem jest jednak ich zdolność poprawiania widzenia. Słynna kurza ślepota od wieków leczona była właśnie jagodami. Pamiętaj tylko, by zbierać owoce z terenów czystych ekologicznie.
Letnia pierogarnia
Weź:
- 500 g mąki,
- 1 żółtko,
- szczyptę soli,
- bardzo gorącą wodę (ok. 125 ml lub trochę więcej),
- 500 g świeżych jagód,
- cukier puder (1–2 łyżki)
- i odrobinę mąki do oprószenia owoców,
- trochę śmietanki albo jogurtu z cukrem,
- serka waniliowego lub mascarpone (wymieszanego z sokiem z cytryny i cukrem pudrem) do serwowania na gorących pierogach.
Jagody delikatnie i szybko opłucz pod zimną wodą, dokładnie osusz, rozkładając je na papierowym ręczniku. Oprósz cukrem pudrem i mąką. Delikatnie zamieszaj. Przygotuj ciasto. Mąkę przesiej przez sito, od razu na blat lub stolnicę. Zrób pośrodku zagłębienie, wbij żółtko, dodaj sól i wodę. Zagnieć ciasto. Musi być dobrze wyrobione, elastyczne. Podsyp odrobinę mąki na stolnicę, ciasto podziel na kilka części. Każdą rozwałkuj na cieniutki placek, wycinaj kółka, nakładaj farszu i zaklejaj brzegi pieroga. Wrzucaj partiami na lekko osolony wrzątek. Gotuj 2–3 minuty od momentu wypłynięcia ich na wierzch. Serwuj gorące z dowolnym dodatkiem – śmietanką, jogurtem czy serkiem.
Szybki torcik
Weź:
(na jagodowy wierzch)
- ok. 300 g świeżych jagód,
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny,
- 3 płaskie łyżki cukru pudru,
(na serowy środek)
- 250 g serka ricotta (ewentualnie dobrego słodkiego mielonego twarogu jak na sernik),
- 750 ml gęstego naturalnego jogurtu (możesz część jogurtu zastąpić serkiem homogenizowanym),
- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii na cukrze (lub ziarenka z laski wanilii),
- 4 łyżki syropu klonowego albo syropu z cukru trzcinowego,
- ok. 20 g żelatyny i
- 80 ml gorącej wody,
(na ciasteczkowy spód)
- 180 g herbatników Petitki,
- 100 g masła,
- 100 g łuskanych orzechów włoskich.
Przygotuj tortownicę o średnicy 25 cm. Wyłóż jej dno przyciętym do formy pergaminem. Herbatniki zmiksuj razem z orzechami. Dodaj do nich miękkie masło i porządnie wymieszaj. Masą wylep (dobrze dociskając, aby spód był zwarty) dno tortownicy. Wstaw do lodówki. Jagody zasyp cukrem. Odstaw.
Ricottę zmiksuj z jogurtem, dodaj syrop i ekstrakt waniliowy. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody, odstaw do napęcznienia. Następnie zalej ją 80 ml bardzo ciepłej wody, wymieszaj i stopniowo dodawaj do masy serowej. Przełóż ją na schłodzony spód ciasteczkowy i ponownie wstaw tortownicę do lodówki. Wróć do jagód. Na pewno puściły już sok, więc zmiksuj je na gładkie purée. Żelatynę zalej odrobiną zimnej wody. Kiedy napęcznieje, dodaj do niej kika łyżek gorącej wody, wymieszaj i połącz z jagodami. Wymieszaj i wylej na sernik. Całość ponownie wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek