Drożdże dodają urody. Dzięki dużej zawartości cynku, witamin z grupy B oraz minerałów pomagają przy problemach ze skórą oraz łamliwych włosach i paznokciach.
Polepszają też odporność, dobrze wpływają na nastrój i łagodzą bezsenność. Osoby na restrykcyjnej diecie mogą sięgnąć po suszone drożdże w tabletkach – w ten sposób uzupełnią niedobory wielu substancji odżywczych.
Wypiekom drożdże nadają puszystości, miękkości i niepowtarzalnego aromatu. A to wszystko bez chemicznych polepszaczy i środków spulchniających!
Bułki z bakaliami
Weź:
- około 40 g świeżych drożdży,
- 2 żółtka i jajko,
- 40 dag mąki,
- 4–5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1,5 szklanki ulubionych bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa, figi i suszone morele),
- kilka kropli esencji waniliowej,
- szczyptę soli,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/2 szklanki ciepłej wody.
Drożdże zalej ciepłą wodą, dodaj 2 łyżeczki cukru i płaską łyżeczkę mąki. Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na kwadrans. Wsyp mąkę do dużej miski, dodaj soli, 2 żółtka oraz jajko. Wymieszaj. Dodaj spienione drożdże, 2 łyżki oliwy i wyrób gładkie ciasto. Przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia w cieple na 2 godziny. Suszone owoce zalej ciepłą wodą na kilkanaście minut. Odcedź i zostaw do wyschnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, dodaj do niego kolejne 2–3 łyżki oliwy, cukier i esencję waniliową. Ponownie wyrób.
Gdy będzie miękkie i gładkie, wsyp bakalie (większe kawałki trzeba posiekać) i pougniataj, by je równomiernie rozprowadzić. Uformuj nieduże płaskie bułeczki, ułóż je na blasze posmarowanej oliwą i zostaw do wyrośnięcia na 2–3 godziny. Przed pieczeniem możesz je posmarować żółtkiem rozbełtanym z odrobiną oliwy. Piecz w 180°C na złoty kolor (ok. 20 minut). Są wyśmienite chwilę po upieczeniu, z serkiem waniliowym i odrobiną miodu.
Mięsne kopertki
Weź: na ciasto:
- 50 dag mąki,
- 1/3 kostki masła,
- 3 żółtka,
- jajko,
- 40 g świeżych drożdży,
- szczyptę soli,
- 4 płaskie łyżeczki cukru,
- 250 ml mleka.
Na farsz:
- 40 dag mielonego mięsa (najlepiej mieszanego: indyk, cielęcina, karkówka),
- cebulę,
- 2–3 ząbki czosnku,
- garść orzeszków pinii,
- 2–3 łyżki suszonych pomidorów z oliwy (drobno pokrojonych),
- 4 czubate łyżki posiekanych ziół (pietruszka, bazylia, tymianek),
- sól i pieprz do smaku,
- płaską łyżkę skrobi kukurydzianej,
- jajko,
- oliwę do smażenia.
Lekko podgrzej mleko, dodaj pokruszone drożdże i wymieszaj, aby się rozpuściły. Dodaj cukier, szczyptę soli, żółtka i jajko. Stopniowo dosypuj mąki i wyrabiaj ciasto. Po kilku minutach dodaj rozpuszczone masło. Wyrabiaj do momentu, aż ciasto będzie gładkie i miękkie. Ulep z niego kulę, przykryj ścierką i zostaw w cieple do wyrośnięcia na około 1,5 godziny. W tym czasie przygotuj farsz. Podsmaż na oliwie posiekaną cebulę z czosnkiem, dodaj mięso. Podsmażaj, mieszając, kilka minut.
Przełóż do miski, wystudź, dodaj jajko, skrobię, przyprawy, pomidory, orzeszki i zioła. Wymieszaj. Z wyrośniętego ciasta formuj małe placuszki, na każdy nakładaj farszu. Zlep brzegi, aby powstała lekko otwarta koperta. Układaj na blasze natłuszczonej oliwą i zostaw do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Kopertki przed pieczeniem posmaruj żółtkiem z dodatkiem oliwy. Piecz w 200°C na złoty kolor (ok. 20–30 min.). Podawaj z gęstym sosem pomidorowym i dekoracją ze świeżych ziół. Farsz mięsny możesz zastąpić szpinakiem z fetą.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek