Buraki to naturalny i pyszny sposób na złą przemianę materii i najcięższe grzechy polskiej kuchni: nadmiar tłuszczu, mięsa i potraw smażonych.
Warto je polubić, jeśli w Twojej diecie brakuje witamin i minerałów, masz problemy z trawieniem, krążeniem i ciśnieniem tętniczym, a do tego za dużo kilogramów i cholesterolu. Pomogą też na pękające naczynka na twarzy i skłonność do anemii. W ich czerwieni kryje się największa moc, bo związki nadające temu warzywu intensywny kolor oddalają groźbę nowotworów.
Burak może być dla Ciebie odkryciem kulinarnym – zapomnij o duszonej jarzynce i barszczu, a spróbuj delikatnych wiosennych sałatek.
Wiosenna przystawka
Weź:
- 2-3 średnie buraki (lub co najmniej 6 małych, młodych),
- pomarańczę,
- 3 garści świeżej rukoli,
- czubatą łyżkę masła,
- czubatą łyżeczkę brązowego cukru,
- łyżeczkę jasnego miodu,
- pół cytryny,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
- 2 czubate łyżki twarożku koziego,
- kilka grzanek z pieczywa typu ciabatta (skropionych oliwą).
Umyj buraki, osusz je i zawiń (każdego osobno) w aluminiową folię do pieczenia. Włóż do piekarnika (200°C) na około 40-60 min. (w zależności od wielkości buraków). Upieczone (powinny być chrupkie) obierz cienko ze skórki i pokrój na małe cząstki. Pomarańczę obierz ze skóry (tak, aby nie miała białych błonek) i pokrój na plastry. W rondelku rozgrzej masło, dodaj sok z ćwiartki cytryny, miód i cukier, mieszaj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Dodaj plasterki pomarańczy. Wyjmij je po 2 minutach i ułóż na umytej i osuszonej rukoli. Kolejno do tego samego rondelka wrzuć na chwilę cząstki buraków, a kiedy oblepią się sosem, przełóż na sałatę. Całość oprósz solą i pieprzem, polej sosem z rondelka i posyp pokruszonym twarożkiem. Dodatkowo skrop sokiem z ćwiartki cytryny. Podawaj od razu, z ciepłymi grzankami, które warto posmarować jeszcze odrobiną koziego twarożku. Wspaniale smakują jako delikatna przystawka. Podane bez twarożku i grzanek pasują do pieczonego drobiu.
W roszponkowym gaju
Weź:
- 2 średnie buraki (lub kilka małych),
- około 100 g sałaty roszponki,
- małą czerwoną cebulę,
- sok z ćwiartki cytryny,
- łyżeczkę octu balsamicznego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- pół łyżki miodu,
- mały ząbek czosnku,
- sól i świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
- plaster sera gorgonzola.
Buraki upiecz jak w poprzednim przepisie. Po obraniu ze skórki pokrój w cieniutkie plasterki. Cebulę pokrój w pióra i sparz na sitku, osusz. Umytą i osuszoną roszponkę przełóż z burakami i cebulą do miski. Wymieszaj oliwę z miodem, sokiem z cytryny, octem i rozgniecionym czosnkiem. Przypraw do smaku. Sałatę polej sosem, delikatnie wymieszaj. Posyp pokruszonym lub startym na grubej tarce serem. Do sałatki pasują też prażone orzeszki pinii i różyczki młodego kalafiora gotowane na parze.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek