Anglicy go uwielbiają i jedzą jak ziemniaki. Bardzo doceniają Włosi i Francuzi, podając go z fantazją i mnóstwem ziół.
Bób zawiera dużą ilość wartościowego białka, błonnika, węglowodanów, a także lekkich roślinnych tłuszczów. Ma witaminy z grupy B. Jest źródłem witaminy C i prowitaminy A. Pasuje do sałatek, aromatycznej fritatty, z powodzeniem zastąpi tuczące przekąski. Nie przegap sezonu na bób, który trwa zaledwie kilka tygodni. Gotuj go w koszyczku lub sitku na parze przez kilka minut. Kiedy koszulki na nim pękają, to znak, że jest gotowy.
Zielona sałatka
Weź:
- około 250 g bobu,
- garść twardego koziego sera startego na tarce o dużych oczkach,
- mały pęczek rukoli,
- 2–3 łyżki oliwy,
- sok z połówki cytryny,
- sól i pieprz do smaku,
- szczyptę brązowego cukru,
- garść posiekanych świeżych ziół (mięta, bazylia, oregano),
- grzanki z kilku kromek ulubionego białego pieczywa (pokrojone w kostkę).
Bób ugotuj na parze z 2 ząbkami czosnku, przestudź go, wyłuskaj i przełóż do misy sałatkowej. Wrzuć grubo posiekaną rukolę z ziołami. Oliwę połącz z sokiem z cytryny, brązowym cukrem, solą i pieprzem. Polej sałatę sosem i delikatnie wymieszaj. Dodaj kozi ser oraz chrupiące grzanki. Wymieszaj, podawaj. Ta prosta sałatka jest wyjątkowo smaczna. Zdziwią się zwłaszcza ci, którzy twierdzą, że bobu nie lubią. Podawaj ją z cząstkami cytryny do skropienia.
Letnia fritatta
Weź:
- 250 g młodych maleńkich ziemniaków,
- 250 g bobu (ugotowanego na parze i wyłuskanego),
- małą cebulę,
- gruby plaster bekonu,
- 5 jajek,
- pół pęczka kopru,
- sól i pieprz do smaku,
- garść drobno startego parmezanu,
- sok i skórkę startą z połówki cytryny,
- kilka różyczek brokułu,
- kilka wiórków zimnego masła.
Ziemniaki wyszoruj i nie obieraj ze skórki, ugotuj na parze. Ugotuj różyczki brokułu – warzywa nie mogą być rozgotowane! Bekon pokrój w cienkie paseczki. Posiekaj cebulę i zrumień ją razem z bekonem. Jajka wbij do miski i lekko ubij trzepaczką, dodając sól, pieprz, skórkę oraz sok z cytryny i parmezan. Żaroodporną formę lub żeliwną patelenkę posyp wiórkami masła, na dnie ułóż ziemniaki, cebulę z bekonem, na to wyłóż ugotowany i wyłuskany bób z kilkoma różyczkami brokułu.
Wszystkie warstwy posyp posiekanym koperkiem. Całość postaw na chwilę na średnim ogniu i poczekaj, aż zacznie lekko skwierczeć. Wtedy zalej jajkami i po minucie zdejmij z ognia. Przełóż do piekarnika nagrzanego do 200°C. Po kwadransie jajka pięknie urosną i całość zamieni się w apetyczną, puszystą fritattę. Podawaj natychmiast, choć fritatta na zimno też jest pyszna. To sycące i niezbyt kaloryczne danie na szybki letni obiad. Brokuły możesz zastąpić młodymi szparagami.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek