Im bardziej ma intensywny kolor miąższu, tym więcej w nim słodyczy i dojrzałości. Zwany wodnym melonem, bo ponad 90 proc. jego zawartości to woda. Ale woda nie byle jaka! Wzbogacona potasem, wapniem i owocowymi kwasami.
Nie bój się też ekscentrycznych pomysłów na arbuza. Wspaniale smakuje podany na kruszonym lodzie w towarzystwie innych owoców, ze słonym serem, zieloną sałatą i orzeźwiającą miętą. Z krewetkami i kurczakiem sprawia prawdziwą rozkosz kulinarną. Kojarzy się wakacyjnie i odchudzająco, bo w 100 gramach ma zaledwie 10 kcal.
Sałatka na upał
Weź:
- kawałek dobrej fety (około 100 g),
- kawałek dojrzałego arbuza (około 50 dag),
- 2–3 gałązki świeżej mięty,
- kilka liści sałaty,
- sok z 1 limonki,
- 2 płaskie łyżeczki cukru pudru,
- świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku,
- 1–2 łyżki dobrej,
- łagodnej oliwy z oliwek.
Oliwę połącz z sokiem z limonki i cukrem pudrem. Obranego i pozbawionego pestek arbuza pokrój w spore kostki. Tak samo pokrój ser feta. Porwij liście sałaty na mniejsze kawałki. Miętę drobno posiekaj. Delikatnie wymieszaj podane składniki. Na koniec wszystko lekko oprósz świeżo mielonym pieprzem. Podawaj. Spróbuj też wersji z kawałkami grillowanego kurczaka albo z krewetkami. Pyszności! Wegetarianie zamiast dodatków mięsnych mogą dorzucić kawałki świeżego miąższu ogórka.
Deser odświeżający
Weź:
- 3 grube plastry dojrzałego arbuza,
- ½ szklanki soku z czerwonych grejpfrutów,
- ½ szklanki soku z czerwonych pomarańczy,
- 3–4 łyżki grenadyny lub soku malinowego,
- 4 łyżki cukru pudru,
- kilka listków mięty lub melisy do dekoracji,
- 3 czubate łyżki serka mascarpone,
- sok z połówki limonki i skórkę otartą z połówki tego owocu.
Powoli podgrzej oba rodzaje soków. Dodaj 3 czubate łyżki cukru pudru oraz grenadynę i podgrzewaj, aż nieco zgęstnieje i zmniejszy swoją objętość. Ostudź i dodaj miąższ z dwóch plastrów arbuza. Przetrzyj całość przez sito, wlej do płytkiego naczynia i zamroź. Podczas zamrażania kilka razy porządnie mieszaj całość. Schłodzone mascarpone połącz z 1 czubatą łyżką cukru pudru, sokiem i skórką z połówki limonki. Wymieszaj na gładki krem. Z pozostałego miąższu arbuza wytnij serduszka metalową foremką do pierniczków. Podawaj je na granulkach dobrze zamrożonej granity, udekorowane czapką mascarpone i listkiem ziół. Granitę cytrusową możesz też zastąpić granitą z soku malinowego. Równie pyszne i orzeźwiające! Deser śmiało łącz z innymi sezonowymi owocami.
tekst i zdjęcia:Iza Stefanek