Delikatne koktajle, ciasta jak puch i upragniona soczystość owoców. Dla odmiany wszystko robione bez mleka i twarogu, bo przecież mamy tofu!
To odkrycie niemal na miarę księcia Liu, któremu zawdzięczamy pierwszy serek sojowy. Wiosna zachęca do eksperymentów kulinarnych, a tofu to właśnie taka kuchenna alchemia. Pełnowartościowe białko, wapń, żelazo, potas, magnez, lecytyna oraz witaminy z grupy B to zalety tofu.
W deserach najlepiej sprawdza się odmiana jedwabista, najsubtelniejsza ze wszystkich. Prawdziwa gratka na dziecięce przyjęcia, zwłaszcza jeśli chcemy uraczyć serniczkiem osoby na bezmlecznej diecie.
Jedwabisty koktajl
Weź:
- około 300 g naturalnego miękkiego tofu (najlepiej jedwabistego),
- 2 szklanki mieszanki drobnych owoców (truskawek, malin, agrestu – mogą by mrożone),
- 2 łyżki jasnego miodu,
- łyżkę brązowego cukru,
- sok z połówki limonki,
- pół szklanki soku z jasnych winogron,
- kilka kostek lodu lub kruszony lód.
Owoce umyj i osusz na sicie. Mrożone wyłóż na sitko, opłucz zimną wodą, zostaw do rozmrożenia. Jeśli korzystasz z malin lub innych drobnych owoców zawierających pestki, możesz przetrzeć je przez sito. W blenderze zmiksuj owoce z tofu, dodaj miód i cukier. Wlej sok z limonki i winogron. Miksuj do uzyskania aksamitnej konsystencji. Podawaj z listkiem melisy lub mięty. W ciepłe dni dodaj trochę lodu.
Sernik eksperymentalny
Weź na masę:
- 500 g tofu, pół szklanki kaszy manny,
- 3–4 łyżki śmietanki sojowej lub zwykłej gęstej niekwaśnej śmietany,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 100 g migdałów bez skórki (zmiksowanych na mączkę),
- szklankę bakalii (rodzynków, daktyli, skórki pomarańczowej),
- 100 g masła roślinnego,
- 3 jajka, aromat waniliowy,
- ¾ szklanki drobnego cukru brązowego,
- syrop daktylowy,
- sezam (ewentualnie pokruszone orzechy lub migdały) do posypania;
Na spód:
- szklankę płatków owsianych górskich (drobno zmiksowanych),
- 3 łyżki miodu,
- 3 łyżki naturalnego kakao,
- pół szklanki razowej mąki pszennej,
- ¾ szklanki oleju.
Składniki na spód wymieszaj na jednolitą masę. Formę do pieczenia lekko natłuść olejem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę równo rozprowadź. Wstaw do lodówki na czas przygotowania ciasta z tofu. Kaszę ugotuj na wodzie lub mleku. Wystudź. Miękkie masło rozetrzyj z cukrem. Dodaj żółtka. Utrzyj na gładki krem. Dodaj tofu zmiksowane ze śmietanką oraz wystudzoną kaszę i aromat waniliowy. Nie przerywając ucierania, wsyp mączkę z migdałów oraz mąkę ziemniaczaną. Na koniec dodaj bakalie, wymieszaj.
Z białek ubij pianę i delikatnie połącz z sernikiem. Przełóż na schłodzony spód i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz na złoty kolor przez mniej więcej 40 min. Studź w uchylonym piekarniku. Schłodzony sernik polej syropem daktylowym, posyp sezamem. Koniecznie przechowuj w lodówce. Najlepiej smakuje lekko schłodzony. Jajka można zastąpić żelatyną agar (kilka łyżeczek). Wtedy otrzymamy całkowicie wegański przysmak.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek