Twoje oczy pracują nawet wtedy, gdy wypoczywasz. Zrób im w końcu przyjemność i zacznij... jeść na oko.
Najbardziej przyjazne oczom są leśne jagody. O tym medycyna ludowa wiedziała już wieki temu. Tę mądrość sprawdzili podczas II wojny światowej angielscy lotnicy z RAF-u, którym podawano dżem jagodowy. Zauważono, że piloci po jego zjedzeniu lepiej widzą w ciemności. Intrygujące. Dziś wyciągi z jagód stosuje się powszechnie w okulistyce przy zaburzeniach wzroku, nawet przy takich poważnych schorzeniach jak zaćma.
Dlatego jedz jagody – latem świeże (dodatkowo chronią oczy przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym), a zimą mrożone lub w słodkich dżemach.
Jednocześnie do swojego codziennego menu powinnaś dorzucić też inne produkty (ich lista poniżej), aby zawsze mieć sokoli wzrok.
Co powinnaś jeść?
- produkty z witaminą A – ponieważ zapobiega ona kurzej ślepocie i wzmacnia wzrok. Jest w maśle, tranie, wątróbce wieprzowej i drobiowej oraz morelach, brzoskwiniach i marchewce.
- produkty z witaminą C, która działa przeciwzapalnie i uszczelnia naczynka krwionośne, obniża też ryzyko wystąpienia zaćmy. Znajduje się nie tylko w cytrusach, ale też w owocujących obecnie czarnych porzeczkach i jeżynach. Korzystaj i jedz, bo teraz są najtańsze!
Dawne receptury na zmęczone oczy
☛ Do miski wsyp pół szklanki skórek z ogórków, zalej 500 ml wrzątku i dodaj pół łyżeczki sody. Wymieszaj, ostudź, płynem nasącz gazik, zrób okład.
☛ Garść suszonych lub świeżych kwiatów bławatka zalej 250 ml wrzątku i odstaw na 10 minut, zwilż gazik i przyłóż do oczu.
IL
fot.shutterstock.com