Kaczka wbrew obiegowej opinii wcale nie wymaga zbyt wielu zabiegów. Raczej cierpliwości, bo przecież długo się piecze, a wcześniej jeszcze dłużej leżakuje w przyprawach.
Kruche i aromatyczne mięso kaczki w otoczeniu owocowych aromatów, wina, ziół i czosnku smakuje bardzo karnawałowo i o niebo lepiej niż naprędce usmażony kurczak.
Kaczka, mimo iż bardziej kaloryczna od indyka czy kurczęcia, jest dla nas atrakcyjna nie tylko smakowo. Zawiera więcej fosforu, żelaza, potasu i witamin z grupy B niż inny drób.
Obiad na niedzielę
Weź:
- 2 kacze piersi ze skórą (lepiej świeże niż mrożone),
- 4 jabłka,
- garść rodzynek,
- 4 czubate łyżeczki konfitury z żurawiny do mięs,
- łyżkę oleju,
- 2 łyżeczki suszonego majeranku,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i świeżo zmielony czerwony pieprz,
- świeży rozmaryn (niekoniecznie),
- 80 ml czerwonego wytrawnego wina,
- pół łyżki ciemnego miodu,
- szczyptę cynamonu,
- łyżeczkę skrobi kukurydzianej,
- łyżeczkę masła.
Piersi umyj i osusz. Od strony skóry zrób kilka nacięć. Natrzyj solą, pieprzem, majerankiem i drobno posiekanym czosnkiem, skrop olejem. Każdą pierś przełóż do woreczka foliowego, zawiąż i włóż na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc). Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Przysmaż piersi z obu stron. Po stronie ze skórką smaż dłużej. Naczynie żaroodporne posmaruj cienko masłem.
Dno wyłóż plasterkami 2 jabłek i rodzynkami, na nich ułóż podsmażone piersi skórką do góry. Z patelni, na której smażyły się piersi, odlej połowę tłuszczu, jaki wytopił się ze skóry. Do reszty dodaj wino i podgrzej do lekkiego odparowania. Kolejno dodaj miód, zamieszaj. Sosem polej mięso i wstaw je do piekarnika (180ºC) na godzinę.
W trakcie pieczenia polewaj mięso sosem. Na kwadrans przed końcem dodaj rozmaryn oraz 2 jabłka – obrane, przekrojone na połówki, wydrążone, posypane cynamonem i napełnione żurawiną. Kiedy mięso się upiecze, zlej sos do rondelka, zagęść go skrobią kukurydzianą rozpuszczoną w małej ilości zimnej wody. Zamieszaj i chwilę pogotuj. Piersi podawaj gorące, pokrojone na mniejsze porcje, polane sosem.
Lunch z kaczką
Weź:
- pół upieczonej piersi z kaczki,
- 3 garście mieszanej sałaty (np. masłowej, dębowej, roszponki),
- 3 mandarynki,
- 3 łodygi selera naciowego,
- sok z połówki cytryny,
- 3 łyżki oliwy,
- łyżeczkę łagodnego octu balsamicznego,
- łyżeczkę miodu,
- sól i pieprz (najlepiej czerwony).
Sałatę umyj i osusz. Porwij na małe kawałki, wymieszaj z cienko pokrojoną łodygą selera naciowego. Sok z cytryny, ocet balsamiczny, oliwę i miód bardzo dokładnie wymieszaj. Kaczkę pokrój w cieniutkie plasterki. Obierz mandarynki.
Następnie połącz wszystkie składniki, przypraw do smaku, polej sosem i dobrze wymieszaj. To jest idealna przekąska do pracy. Aby osiągnąć ciekawszy efekt, cząstki mandarynek możesz włożyć wcześniej na kilka minut do gorącego czerwonego wina wymieszanego z miodem, cukrem oraz syropem malinowym. Proporcje zależą od twoich upodobań.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek