Kryje się w gruszkach radość lata, ale jest też troszkę jesiennej nostalgii. Słodycz i cierpkość, soczystość i kruchość zarazem oraz ten ledwie wyczuwalny korzenny aromat. Najpierw na targach pojawiają się odmiany twardsze, nieco wytrawne w smaku. Z początkiem września wśród zielonych gruszek goszczą już złociste i niemożliwie soczyste klapsy. Wszystkie dobrze radzą sobie z chandrą i obniżonym samopoczuciem. Równie sprawnie pomagają pozbyć się toksyn i niestrawności. Uzupełnią witaminy (zwłaszcza C i z grupy B) oraz minerały – potas w dużych ilościach, fosfor, wapń, a także kwas jabłkowy i pektyny. Zawsze działają zasadotwórczo, więc zapobiegają kwaśnicy organizmu. Dlatego warto łączyć je z innymi pokarmami o działaniu odwrotnym, np. z mięsem.
Wytrawna słodycz
Weź:
- 2 dojrzałe soczyste gruszki (typu konferencja lub williams),
- 4 duże cienkie plastry szynki parmeńskiej,
- łyżkę octu balsamicznego,
- łyżkę jasnego miodu,
- 1–2 łyżki delikatnej oliwy,
- szczyptę cynamonu i pół łyżeczki świeżo startego korzenia imbiru (możesz zastąpić szczyptą suszonego),
- sok z ćwiartki cytryny, a także do skropienia obranych owoców,
- kilka cienkich plasterków sera z niebieską lub zieloną pleśnią,
- kilka drobno posiekanych orzechów (laskowych albo włoskich),
- garść rukoli,
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
Gruszki umyte i obrane ze skórki pokrój na połówki lub ćwiartki i oczyść z gniazd nasiennych. Możesz wydrążyć trochę środka. Tak przygotowane owoce skrop lekko sokiem z cytryny i nałóż do nich po porcji serka pleśniowego oraz posiekanych orzechów. Oprósz pieprzem.
Całość owiń plastrami szynki parmeńskiej, zepnij wykałaczką i ułóż na umytej i osuszonej sałacie. Przygotuj sos. Ocet balsamiczny dobrze połącz z miodem, oliwą i sokiem z cytryny oraz imbirem i cynamonem. Mieszaj, aż uzyskasz gładki, szklisty sos. Polej potrawę i natychmiast podawaj. Możesz dodatkowo oprószyć pieprzem.
Gruszkowy drink
Weź:
- 2 soczyste gruszki (np. klapsy),
- sok z połówki cytryny,
- sporą garść jagód albo jeżyn,
- 2–3 morele,
- banana,
- łyżkę syropu z daktyli lub łyżkę miodu,
- szczyptę suszonego imbiru i szczyptę cynamonu,
- szklankę soku wyciśniętego z gruszek (może być z kartonika).
Owoce porządnie umyj pod bieżącą wodą. Gruszki, morele i banana obierz ze skóry. Usuń gniazda nasienne i pestki. Miąższ włóż razem z jagodami do blendera. Dodaj plasterki banana i wlej sok gruszkowy.
Przypraw do smaku syropem daktylowym albo miodem, imbirem oraz cynamonem. Zmiksuj na jedwabiste drinki, które możesz potem serwować z kostką lodu. Nie przechowuj musu dłużej niż 2–3 godziny, bo będzie się rozwarstwiać.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek