Młoda, zielona kapusta najlepsza jest właśnie w kwietniu!
Wystarczy jeść ją raz w tygodniu, żeby aż o 66% zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego!
Dodatkowo to od wieków cenione warzywo zapobiega owrzodzeniom trawiennym, pobudza układ odpornościowy oraz działa korzystnie na procesy wzrostu. Podawajcie ją więc również dzieciom.
Kapusta podduszona na odrobinie masła lub bulionu uwolni niezastąpione walory – zarówno zdrowotne, jak i smakowe. My polecamy wersję z boczkiem.
Młoda kapusta z boczkiem
weź:
• 2 małe, młode kapusty • 4 listki laurowe • 2 gałązki tymianku • pół szklanki boczku pokrojonego w kostkę • masło • sól • pieprz
Kapusty oczyść z wierzchnich liści, usuń głąby i poszatkuj drobno. Boczek podsmaż na suchej patelni na chrupko, aż wytopi się z niego tłuszcz. Dodaj kapustę, liście laurowe i listki tymianku. Smaż na małym ogniu do miękkości, około 15 minut. W razie potrzeby podlej delikatnie wodą. Dopraw solą i pieprzem, usuń liście laurowe i podawaj okraszone odrobiną masła.
Warto pamiętać, że zbawienne właściwości kapusty kryją się także w mniej popularnych odmianach, jak kapusta pekińska lub bok choy. Na szczęście pochodzący z tej samej rodziny jarmuż kilka sezonów temu powrócił na salony. Króluje w koktajlach warzywno-owocowych.
Zielony koktajl z jarmużu i jabłka
weź:
• kilka liści jarmużu • cytrynę • jabłko • banana • 1-2 szklanki wody (najlepiej mineralnej) • miód lub cukier (najlepiej ksylitol)
Do naczynia, w którym będziesz miksować, włóż umyte i porwane na małe kawałki liście jarmużu (łodygi wyrzuć), pokrojone w kostkę (obrane) jabłko i banana. Wciśnij sok z cytryny. Zalej wszystko szklanką wody i zmiksuj blenderem. Możesz dodać więcej wody, jeśli koktajl jest za gęsty. Posłódź (miodem lub cukrem) wg uznania. Możesz schłodzić koktajl w lodówce lub wypić od razu po przygotowaniu.
MR, K
fot. shutterstock