Gdy na niebie zaświeci Księżyc w pierwszej kwadrze, to znak, że będziemy pełni energii i głodni niczym wilcy.
Kiedy Luny przybywa, nasz organizm jak gąbka chłonie z jedzenia wszystko: i to, co dobre, i to, co złe. Możemy też ulegać księżycowej pokusie słodkich, tłustych, a także pustych, czyli tuczących kalorii...
Zamiast więc chwytać za pączki i bajaderki, pałaszujmy warzywa, duuuużo warzyw!
Marchewka imbirowa
Weź:
● kilka marchewek
● kawałek startego imbiru
● masło
● miód (najlepiej gryczany)
● oliwę z oliwek
● sól i cukier do smaku
Marchewkę oskrob, pokrój w słupki i podgotuj w lekko osolonej i osłodzonej wodzie (marchewka powinna być lekko twarda). Na grubej żeliwnej patelni rozgrzej troszkę oliwy, przełóż marchewkę i obrumień lekko. Dodaj odrobinę masła, miód i imbir. Obsmaż, cały czas mieszając. Takie orientalne marchewki doskonale smakują z jaśminowym ryżem.
Sałatka z pęczaku i makreli z warzywami
Weź:
● 1 szklankę ugotowanego pęczaku
● 1 wędzoną makrelę
● 2 łodygi selera naciowego
● 1 czerwoną cebulkę
● czerwoną paprykę
● oliwę z oliwek
● pieprz i sól do smaku
● natkę pietruszki
W salaterce wymieszaj pęczak z mięsem makreli, posiekanym selerem, cebulką i papryką. Dodaj trochę oliwy, dopraw solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszaj. Posyp natką. Świetne z grzankami.
Urszula Duda-Szelińska
fot. shutterstock