Polacy kochają magiczny zapach i smak wanilii...
Jednak najczęściej tę naturalną zastępujemy tańszymi, sztucznymi, waniliopodobnymi substytutami. Warto odżałować kilka złotych i kupić parę laseczek prawdziwej wanilii lub buteleczkę oryginalnego ekstraktu i używać ich w kuchni, a to, co zostanie, dodać na przykład do olejku kokosowego i stosować jako wspaniały pachnący balsam do ciała. Wszystkie zmysły oszaleją z rozkoszy.
Gruszki w słodkim sosie
Weź: 4 twardsze gruszki, jajko, żółtko, łyżkę mąki ziemniaczanej, 6 łyżek cukru, ½ szklanki mleka, łyżkę cukru pudru, sok z cytryny, 2–3 goździki, ziarenka wyłuskane z laski wanilii, serek mascarpone, borówki amerykańskie
Świeże gruszki umyj, obierz, przekrój na połówki, usuń gniazda nasienne. Zagotuj 1½ l wody z goździkami, sokiem z cytryny, 3 łyżkami cukru. Partiami gotuj w niej gruszki, aby nie były zbyt miękkie. Ziarenka wanilii utrzyj z żółtkiemi, jajkiem i resztą cukru na gładką masę.
Zagotuj mleko z wodą z gotowania gruszek (około 1½ litra). Dolewaj do masy jajecznej wrzący płyn, cały czas miksując. Ustaw naczynie na parze i nadal ubijaj, aż krem stanie się gęsty jak śmietana. Zdejmij z ognia. Przykryj folią albo posyp cukrem pudrem, żeby nie zrobił się kożuch. Gruszki włóż do salaterek, dodaj do każdej łyżkę serka mascarpone i jeszcze ciepłe polej zimnym sosem oraz posyp borówkami.
Fajne babeczki
Weź: 20 dag miękkiego masła, ¾ szklanki cukru, łyżeczkę ekstraktu z wanilii, 3 jajka, 1¾ szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Utrzyj masło mikserem na kremową masę, wsyp cukier i dokładnie wymieszaj. Dodaj ekstrakt z wanilii, stopniowo jajka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wszystko wymieszaj. Wlej masę do 6 małych foremek i piecz w 180ºC przez mniej więcej 15 minut, aby ciasto się przyrumieniło. Pyszne także z sosem waniliowym.
Urszula Duda-Szelińska
fot. shutterstock