Co roku niecierpliwie wyglądamy na straganach łubianek pełnych soczystych, jaskrawo czerwonych truskawek.
Truskawkowy sezon to najlepsza profilaktyka miażdżycy, przeziębień, a nawet grzybic. One aż kipią od witaminy C, kwasu foliowego, potasu i żelaza. Sprzyjają nerkom, przemianie materii oraz pięknej cerze. Jeśli tylko sezon dopisze, solidnie wypakuj truskawkami zamrażalnik.
Będą jak znalazł do letnich koktajli i ciast jesienią oraz zimą. Póki co, wrzucaj je w sałatę, łącz z bazylią i miętą. Bezlitośnie miksuj z kefirem lub jogurtem, polewaj maślanką. Dla truskawek warto nawet zmienić smak klasycznego tiramisu. Na bardziej truskawkowy, oczywiście…
Lunch z truskawką
Weź:
- całą pierś z kurczaka (świeżo usmażoną na grillowej patelni),
- mały pęczek bazylii,
- ¹⁄³ szklanki kaszy kuskus (albo burghul),
- 2 plastry ananasa (np. z puszki),
- kilkanaście truskawek,
- małą kruchą sałatę,
- ½ cukrowej cebuli,
- 3 łyżki oliwy,
- sok z połówki cytryny,
- łyżeczkę płynnego miodu,
- szczyptę cynamonu,
- kilka listków świeżej mięty,
- sól i pieprz.
Kuskus zalej lekko posolonym wrzątkiem (kaszę burghul wcześniej chwilę pogotuj). Grillowaną pierś pokrój w paski albo w plasterki. Wymieszaj z kaszą. Dodaj cebulę pokrojoną w cienkie pióra. Umyj truskawki i osusz. Pokrój na grube plasterki. Ananasa pokrój na drobne cząstki, delikatnie porwij liście sałaty.
Wymieszaj wszystko, przypraw solą, pieprzem i szczyptą cynamonu. Dodaj posiekaną bazylię i miętę. Oliwę wymieszaj porządnie z miodem i sokiem z cytryny. Sałatkę polej sosem i podawaj – od razu albo delikatnie schłodzoną.
Tiramisu po polsku
Weź:
- ok. 700 g świeżych,
- dojrzałych truskawek,
- 2–4 łyżki brązowego cukru (ilość wedle upodobań),
- 250 g serka mascarpone,
- 3 jajka,
- ¹⁄³ szklanki drobnego białego cukru,
- 1–2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- skórkę otartą z limonki,
- ok. 120 g gorzkiej czekolady,
- opakowanie biszkoptów,
- 2 kieliszki likieru czekoladowego,
- kawowego albo migdałowego,
- listki świeżej mięty do dekoracji.
Serek utrzyj z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodaj ekstraktu z wanilii oraz skórki otartej z limonki. Wymieszaj porządnie. Białka jajek ubij na sztywną pianę i wymieszaj dokładnie, lecz delikatnie z masą. Formę do ciasta wyłóż pergaminem. Na dno i boki połóż biszkopty. Skrop je likierem.
Na biszkopty wyłóż połowę masy z mascarpone i posyp grubo utartą czekoladą. Przykryj kolejną warstwą biszkoptów, skrapiając je likierem. Wyłóż resztę kremu, posyp wierzch czekoladą. Delikatnie przykryj całość kawałkiem pergaminu i wstaw do zamrażalnika na minimum 6 godz. Przed podaniem deseru umyj truskawki, obierz i osusz je na sicie.
Odłóż kilkanaście najładniejszych, resztę zmiksuj z brązowym cukrem. Deser przełóż z zamrażalnika do lodówki i przechowuj tam, zanim trafi na stół (maksymalnie kwadrans!). Dziel na porcje, obficie dekoruj cząstkami truskawek, polewaj truskawkowym sosem. Do tego listek mięty i gotowe!
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek