Kształtem przypominają małe serduszka. I faktycznie dobrze działają na serce, dosłownie i w przenośni!
Nasi przodkowie doceniali truskawki i poziomki za ich działanie moczopędne, a w "Zielniku Współczesnym" z 1931 roku polecano je jako lek na dnę moczanową.
Włoscy badacze potwierdzili ich neutralizujące działanie na komórki rakotwórcze .Mimo to właściwości zdrowotne truskawek są nieco lekceważone. Ale naukowcy uważają, że dzięki dużej zawartości pektyn mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Może to właśnie dlatego kształtem przypominają małe serduszka?
Niewątpliwie truskawki działają jak afrodyzjak, i to nie tylko w połączeniu z szampanem: podkręcają uczucie i temperaturę w sypialni. Jedzmy je więc całymi garściami, i dla zdrowia, i dla miłości. I na surowo, i w deserach. Szczególnie podczas kolacji we dwoje!
Biszkopt z truskawkami
Weź: • 4 jajka • 3/4 drobnego cukru • 2 łyżeczki cukru waniliowego • 1/2 kostki masła • 1,5 szklanki mąki • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia • 1/3 kilograma truskawek
Tortownicę o średnicy 24-25 cm wysmaruj tłuszczem, spód wyłóż papierem do pieczenia. Masło rozpuść i ostudź. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Truskawki przekrój na połówki.
Białka ubij na sztywno, pod koniec zacznij stopniowo wsypywać cukier i ubijaj do uzyskania gładkiej piany. Zmniejsz obroty miksera i dodaj żółtka, wbijając po jednym. Wsyp cukier waniliowy i powoli wlej przestudzone masło. Stopniowo dodaj mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszaj łyżką.
Ciasto przelej do przygotowanej tortownicy, na wierzchu ułóż truskawki. Piecz około godzinę w 175ºC, studź w lekko uchylonym piekarniku.
MR
fot. shutterstock