Torty nie muszą być tłuste i ciężkie. Odchudzimy je lekkim jogurtem, pożywną ricottą i masą cennych bakalii.
Ricotta nie zawiera soli i „polepszaczy” smaku. Jest aksamitna i bardzo lekka. Duża ilość cennego białka i łatwo przyswajalnego wapnia czynią z niej zdrową bazę do deserów.
Gęsty jogurt pozwoli zredukować ilość śmietany i naszych wyrzutów sumienia. A naturalna słodycz bakalii z powodzeniem zastąpi ogromną ilość cukru.
Bakaliowa ricotta
Weź:
- 180 g masła,
- jajko,
- żółtko,
- 2 szklanki mąki,
- 1/3 szklanki cukru,
- szczyptę soli,
- 50 dag sera ricotta,
- 2 płaskie łyżki cukru pudru,
- odrobinę esencji waniliowej,
- 3–4 łyżeczki likieru pomarańczowego,
- 1/4 tabliczki gorzkiej czekolady (drobno pokrojonej),
- 20 dag drobno pokrojonych bakalii (daktyle, figi, rodzynki, orzechy, migdały, kandyzowane owoce).
Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko i żółtko, stopniowo dosypuj mąki ze szczyptą soli. Szybko wyrób gładkie ciasto, zawiń je w folię i włóż na godzinę do lodówki. Wyjmij i na blacie lekko posypanym mąką rozwałkuj ciasto na placek. Ostrożnie wyłóż nim spód tortownicy. Przykryj folią aluminiową i obciąż ziarnami fasoli. Piecz przez kwadrans (180°C). Potem zdejmij folię i piecz dalej na złoty kolor. Wyjmij i zostaw do wystygnięcia.
Ricottę utrzyj z cukrem, dodaj czekoladę, likier pomarańczowy i drobno pokrojone bakalie. Wymieszaj. Brzeg tortownicy wyłóż sztywną folią. Krem rozprowadź na kruchym spodzie, posyp z wierzchu wiórkami czekolady i wstaw do lodówki na kilka godzin. Dekoruj kandyzowanymi owocami. Podawaj mocno schłodzone. Wtedy też bez problemu pozbędziesz się folii trzymającej kształt torcika.
Wiśnie na jogurcie
Weź:
- 150 g masła,
- 150 g mąki pszennej,
- 150 g cukru (najlepiej drobnego),
- około 50 g mąki ziemniaczanej,
- pół tabliczki gorzkiej czekolady,
- 6 jajek, odrobinę esencji waniliowej do ciast,
- płaską łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 5 łyżek wiśniówki,
- 3/4 torebki mrożonych wiśni (bez pestek),
- 3 płaskie łyżki cukru.
Na krem:
- 3 szklanki naturalnego gęstego jogurtu,
- 2 lekko czubate łyżki żelatyny,
- szklankę śmietany kremówki,
- 2 płaskie łyżki cukru pudru,
- serek homogenizowany,
- pół torebki cukru waniliowego.
Najpierw utrzyj masło z cukrem. Dodaj żółtka i rozpuszczoną czekoladę. Miksując, wsyp oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i dodaj esencję waniliową. Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz z ciastem. Piecz około 50 minut w odrobinę natłuszczonej tortownicy (180°C). Rozmrożone wiśnie zasyp cukrem w garnuszku. Kiedy puszczą sok, podgrzej je i gotuj na małym ogniu przez kilka minut.
Śmietanę ubij z cukrem pudrem, wstaw do lodówki. Żelatynę zalej niewielką ilością gorącej wody, poczekaj, aż napęcznieje, przestudź. Jogurt wymieszaj z cukrem waniliowym, serkiem homogenizowanym i żelatyną. Delikatnie połącz ze schłodzoną, ubitą śmietanką. Odstaw w chłodne miejsce.
Kiedy ciasto całkowicie wystygnie, przekrój je na 3 krążki tortowe, a następnie nasącz sokiem wiśniowym (z gotowania wiśni w cukrze) połączonym z alkoholem (w proporcji wedle uznania). Krążki ciasta przełóż wiśniami i kremem.
Wierzch i boki tortu pociągnij cienką warstwą kremu. Dekoruj wiśniami i ewentualnie wiórkami gorzkiej czekolady. Tort powinien być lekko schłodzony.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek