Bakalie to słodycz, aromat i energia stworzone przez naturę. Sięgamy po nie, gdy zaczyna brakować świeżych owoców, a w diecie jest coraz mniej błonnika.
Większość bakalii poprawia pracę jelit i jest źródłem potasu oraz żelaza. Dobrze, gdy osoby z podwyższonym ciśnieniem i skłonnościami do anemii polubią rodzynki, suszone morele i daktyle. Orzechy, mak oraz migdały uzupełnią nasz jadłospis cennymi kwasami tłuszczowymi, będą chronić serce i umysł, pomogą złagodzić stres. Tłusto i słodko, ale zdrowo!
Rolada po grecku
Weź:
- 3 płaty gotowego greckiego ciasta typu filo,
- 80 g masła,
- 200 g orzechów (włoskich, pistacjowych i laskowych),
- garstkę orzeszków pinii,
- 50 g rodzynków (suche namocz),
- 80 g drobno zmielonych obranych migdałów,
- 50 g suszonych owoców (np. moreli),
- 2 jajka,
- 2 łyżki gęstego greckiego jogurtu,
- 3 łyżki miodu,
- trochę cukru pudru,
- łyżeczkę aromatu waniliowego,
- cynamon i goździki.
Orzechy zmiel lub zmiksuj (dość drobno), dodaj migdały, posiekane bakalie, orzeszki pinii (dobrze, jeśli są wcześniej trochę uprażone). Wymieszaj. Jogurt połącz z miodem i jajkami. Lekko ubij, dodaj do bakalii. Całość przypraw cynamonem, aromatem, szczyptą goździków. Dodaj cukru pudru, jeśli chcesz mieć słodszy deser. Wymieszaj.
W rondelku rozpuść masło. Rozłożone płaty ciasta posmaruj masłem. Nakładaj na to masę i delikatnie zwijaj, zwilżając ciasto rozpuszczonym masłem. Filo lubi pękać! Zabezpiecz obie strony rulonika, podwijając nadmiar ciasta. Piecz na blasze z papierem pergaminowym przez 40 min w 180ºC. Całość można oprószyć cukrem pudrem albo polać syropem z miodu, soku cytrynowego i niewielkiej ilości wody.
Tarta pełna (s)maku
Weź na ciasto:
- 140 g mąki,
- 40 g cukru pudru,
- żółtko,
- 75 g zimnego masła,
- szczyptę soli,
- 2–3 łyżki zimnej wody,
- odrobinę masła i bułki tartej do posmarowania formy;
na masę:
- ok. 500 g gotowej masy z mielonego maku w puszce,
- 3 łyżki masła,
- 3 łyżki jasnego miodu,
- czubatą łyżkę posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 3–4 łyżki posiekanych orzechów (włoskich, laskowych, pekan),
- 3 łyżki rodzynków,
- kilka pokrojonych suszonych daktyli,
- jajko i białko,
- skórkę z cytryny,
- 4 czubate łyżki mąki,
- szczyptę proszku do pieczenia i przyprawy piernikowej.
Masło posiekaj z mąką wymieszaną z solą i cukrem pudrem. Kiedy powstanie kruszonka, dodaj żółtko i zimną wodę. Szybko zagnieć ciasto, rozwałkuj je cienko i wylep nim niedużą formę do pieczenia posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Wstaw do zamrażalnika na 15 min. Nagrzej piekarnik do 190ºC. Schłodzone ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz na złoto (ok. 10 min).
Masę makową zmiksuj z rozpuszczonym masłem, miodem, jajkiem i białkiem. Dodaj cukier i mąkę, odrobinę proszku i przyprawę piernikową. Miksuj, aż masa stanie się jednolita i lekko puszysta. Na koniec dodaj bakalie i wymieszaj ręcznie. Masę wyłóż na podpieczony spód, wstaw do piekarnika (180ºC). Piecz 25 min. Po przestudzeniu posmaruj ciasto lukrem z sokiem z cytryny.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek