Brakuje ci energii, nie masz siły wstać rano z łóżka, a wiosna nie robi na tobie najmniejszego wrażenia? To znak, że potrzebna ci sokoterapia. Ta dopiero daje pozytywnego kopa!
Wiosna, cieplejszy wieje wiatr, słońce przygrzewa, ptaki radośnie szczebioczą. Nic, tylko radować się tym, czego z tęsknotą tyle się wyglądało. Chciałoby się, duszy chciało... lecz ciału to wciąż za mało. Ospałe, ociężałe, przemęczone nie daje za wygraną. Efekt? Zamiast ładować się wiosenną aurą, narzekamy, że tak nam źle... Co zatem robić?
Dać sobie samemu zdrowego, energetycznego kopa. I tu pomogą nam świeże warzywne soki domowej roboty. Podreperują odporność, wyproszą z organizmu wszystko to, co w nim zalega po zimie (toksyny), i naszpikują tym, co sprawi, że natychmiast lekko staniemy na nogi i na nowo nabierzemy ochoty do tego, co życiem się zwie...
Zalety świeżych soków
Główną zaletą kuracji sokowej jest dostarczenie organizmowi naturalnych, nieprzetworzonych witamin, minerałów, pierwiastków oraz błonnika. To one i tylko w takiej postaci zapewniają witalność i energię każdej komórce ciała. Dodatkowo picie soków odtruwa je z wszelkich złogów i szkodliwych produktów przemiany materii. A tych po zimie kryje się w organizmie bez liku.
Jednym słowem, gdy nasze ciało aż prosi o regenerację – pijmy codziennie warzywno-owocowe soki przez 10–14 dni. Nie tylko poczujemy się zdrowsi, piękniejsi, ale i... szczuplejsi! Badania wykazały, że wypicie jednej szklanki warzywnego soku dziennie (250 ml), 30 minut przed obiadem, usuwa średnio 136 kalorii z posiłku! A co to będzie, jeśli soki wejdą w krew na stałe! Czy może być lepsza recepta na zgrabną sylwetkę i doskonałe samopoczucie?
Od marchewki do selera
- Sok marchwiowy: bogaty zwłaszcza w beta-karoten i witaminę A. Podnosi odporność, wspomaga układ oddechowy i serce.
- Sok marchwiowo-buraczany: doskonały dla wątroby, wypłukuje toksyny i wzmacnia układ odpornościowy.
- Sok marchwiowo-selerowy: dostarczy witaminy A. Wspomaga serce i układ oddechowy. Oczyszcza nerki.
- Sok ogórkowy: łagodzi działanie alkoholu i nikotyny. Wspomaga skórę, włosy i paznokcie. Jest naturalnym środkiem moczopędnym i eliminującym wzdęcia.
- Sok z pietruszki, marchwi, buraka, selera, szpinaku i jabłka: dodaje energii. Świetny dla rekonwalescenta po wyczerpującym przeziębieniu.
- Sok z pomarańczy i marchwi: dostarcza kwasu foliowego, potasu, witaminy A i C. Podnosi odporność, dodaje energii.
Dr Norman W. Walker (ojciec sokoterapii):
„Nie ma na świecie takiej pigułki, która mogłaby dostarczyć niezbędnego pożywienia naszej krwi. Leki są w tym przypadku rodzajem protezy. Świeże i odpowiednio wyciśnięte soki stanowią najlepszy, żywy pokarm, jaki możemy dostarczyć naszemu organizmowi. Dzięki sokom szybciej się zregenerujemy i przywrócimy organizmowi stan równowagi. Picie surowych soków z warzyw i owoców jest najpewniejszą, najskuteczniejszą, a także najszybciej działającą metodą odżywiania organizmu”.
Ina Lenkiewicz