Banan syci i wprawia w dobry nastrój. Śniadanie z nim jest stworzone dla zwolenników łagodnych smaków i naturalnej słodyczy. Optymistyczne, słoneczne i lekkie jak on sam.
Banan to owoc o bogatym wnętrzu. Wiadomo, że jest skarbnicą potasu oraz magnezu, beta-karotenu, witamin z grupy B i witaminy C. Banany są pomocne w usuwaniu toksyn, zachowaniu odporności i pogody ducha. Dietetycy zapewniają, że warto podawać je dzieciom, osobom zagrożonym chorobą wieńcową i nadciśnieniem.
Mają też błonnik, którym wyjątkowo chętnie się podzielą, a nasz organizm ochoczo z niego skorzysta. Efekt? Mniej cholesterolu, lepsze trawienie, szybkie uczucie sytości. Najlepsze są oczywiście na surowo, dojrzałe, z pięknym kremowym miąższem. Nieocenione źródło roślinnego białka.
Bananowy start
Weź:
- 2 banany,
- kubek (250 ml) świeżego naturalnego jogurtu,
- pół kubka zimnego mleka,
- pół opakowania serka waniliowego,
- płaską łyżkę jasnego miodu,
- odrobinę syropu daktylowego do smaku (niekoniecznie),
- szczyptę cynamonu lub prawdziwego kakao do posypania.
Banany obierz i pokrój w grube plastry. Wrzuć do blendera, dodaj jogurt, mleko, serek, miód i ewentualnie syrop daktylowy. Zmiksuj na puszysty, gładki koktajl. Oprósz cynamonem lub kakao. Niektórym może służyć za śniadanie. Smakuje przegryzany lekko prażonymi migdałami albo podany z chrupiącym, ciepłym rogalikiem z dodatkiem zdecydowanej w smaku konfitury, np. wiśniowej.
Słodki chlebek
Weź:
- 300 g mąki,
- pół szklanki zmielonych orzechów pekan (albo włoskich),
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczyptę soli i cynamonu,
- 2 średnie dojrzałe banany,
- 3 jajka (wyjęte wcześniej z lodówki),
- 50 g cukru pudru,
- 100 g cukru brązowego (najlepiej drobnego),
- 150 ml oleju,
- 2 łyżki zaparzonej kawy (ostudzonej),
- masło do posmarowania formy.
Jajka wbij do miski. Dodając cukru pudru i brązowego cukru, miksuj na bardzo puszystą masę. Kiedy masa zwiększy swoją objętość, powolutku wlej olej. Kolejno dodaj obrane i rozgniecione na miazgę banany oraz wlej kawę.
W drugiej misce wymieszaj mąkę z orzechami, proszkiem do pieczenia, solą i cynamonem. Połącz zawartość obu misek. Ciasto przelej do formy lekko posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz około 35–40 minut. Wierzch przed pieczeniem możesz oprószyć grubym brązowym cukrem, migdałami, płatkami…
Ostudź, wyjmij z formy. Posmarowane twarożkiem kromki chlebka podawaj na śniadanie. Do ciasta bananowego przed pieczeniem można dodać kawałki ciemnej czekolady, pokrojone orzechy, rodzynki nasączone w rumie. Co kto lubi…
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek