Czy można komuś podarować coś subtelniejszego od cudu natury, który zrodził się w samym sercu kwiatu?
W dodatku kwiatu iście królewskiego i zmysłowego? Najsłodszy zapach i aromat w dziejach sztuki kulinarnej – wanilia. Oto z wnętrza boskiego storczyka trafia na nasz stół! Wzbudza pożądanie, mami obietnicą słodyczy, niewiarygodnie pobudza zmysły. Oczywiście, jeśli użyjesz tej prawdziwej, w wilgotnych, grubych strąkach.
Zapomnij o aromatyzowanych cukrach i syntetycznych zapachach do ciast. Już sam widok maleńkich ziarenek tej królewskiej przyprawy, smakowicie zatopionych w mleku, kremach i ciastach, pobudza apetyt. Smak i zapach wanilii koją nerwy, potrafią relaksować po ciężkim dniu i wywołać uśmiech na twarzy. Jest zaliczany do najbardziej lubianych aromatów.
Kremowa rozkosz
Weź:
- szklankę mrożonych lub świeżych drobnych owoców (truskawki, maliny),
- lekko czubatą łyżeczkę żelatyny,
- 200 ml mleka (najlepiej tłustego),
- 200 ml kremówki,
- 30 g cukru pudru,
- laskę wanilii,
- 70 g białej czekolady.
Żelatynę zalej odrobiną ciepłej wody i odstaw na kilka minut, by napęczniała. Przelej mleko i śmietanę do rondelka. Delikatnie podgrzewaj. Dodaj rozkrojoną laskę wanilii oraz cukier. Kiedy całość będzie bliska wrzenia, zdejmij z ognia i wyjmij laskę waniliową. Ostrym nożem wyskrob z niej ziarenka i dodaj je z powrotem do mleka ze śmietanką.
Wrzuć też czekoladę połamaną na małe kawałki. Mieszaj całość, aż czekolada się rozpuści. Nie musisz podgrzewać. Na koniec dodaj żelatynę i raz jeszcze porządnie wymieszaj. Krem zostaw do wystygnięcia. Kiedy będzie letni, wypełnij nim pucharki wyłożone wcześniej owocami. Truskawki podziel na cząstki, maliny zostaw w całości. Pucharki wstaw do lodówki na 6–8 godzin przed podaniem.
Walentynkowe ciasto francuskie
Weź:
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
- szczyptę cynamonu,
- pełną łyżkę rozpuszczonego masła,
- owoce (jabłka, gruszki lub mrożone śliwki),
- 30 g masła,
- 250 g cukru pudru,
- białko,
- 60 g kremowego serka śmietankowego,
- sok z połówki cytryny,
- dużą laskę wanilii.
Rozmrożone ciasto francuskie delikatnie rozwiń, ułóż na blacie. Ostrym nożem podziel na niewielkie prostokąty. Przygotuj owoce. Umyj je lub rozmroź. Podziel na plasterki, usuń pestki lub gniazda nasienne. Prostokąty z ciasta ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Umieść na cieście owoce, lekko je dociskając. Całość posmaruj rozpuszczonym masłem, potem oprósz cynamonem.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Piecz na jasnozłoty kolor (około 20 minut). W tym czasie przygotuj waniliowy lukier. Białko ubij na sztywną pianę. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodaj sok z cytryny i ziarenka wanilii (wyskrobane z jednej dużej laski). Na koniec dodaj kremowy serek i pianę z białka. Wymieszaj. Ostudzone prostokąty ciasta posmaruj waniliowym lukrem.
tekst i zdjęcia:
Iza Stefanek