Na ostatku, po obiadku (najlepiej niezbyt obfitym), zjawia się wyczekiwany on – sernik okazały, wykwintnie biały.
Duża patera, kilogram sera i żegnamy zimę najbardziej pożądanym z ciast. Ciastka kup w cukierni, sernik zaś wypada mieć domowy. Pogodny nastrój i produkcja hormonów szczęścia gwarantowane. Naturalny smak bez sztucznych dodatków i nadmiaru cukru oraz solidna porcja wapnia z białkiem. Klasyka, dla której można czasem zapomnieć o kaloriach.
Babeczki błyskawiczne
Weź:
- 125 g serka ricotta,
- 250 g serka mascarpone,
- 3 żółtka,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki likieru jajecznego,
- kremowego albo kawowego (bombardino, carolans, baileys),
- łyżeczkę żelatyny,
- kilka suszonych fig i daktyli (drobno posiekanych),
- 1–2 łyżki świeżo zmielonej kawy do posypania,
- kilkanaście gotowych kruchych babeczek.
Wymieszaj żółtka z cukrem pudrem. Postaw nad garnkiem z parującą wodą. Ubijaj żółtka mikserem, aż staną się jasne i puszyste. Nie ogrzewaj ich jednak zbyt długo, bo się zetną. Żelatynę zalej odrobiną ciepłej wody i zostaw, by napęczniała. Ricottę połącz z mascarpone, puszystymi żółtkami, likierem i rozpuszczoną żelatyną. Wymieszaj dokładnie. Dodaj pokrojone figi i daktyle. Kremem napełniaj gotowe babeczki. Wstaw do lodówki na 2–3 godziny. Posyp świeżo zmieloną kawą.
Jak u mamy
Weź na spód:
- 280 g herbatników,
- 100 g masła;
na sernik:
- 250 ml śmietanki kremowej 30 proc.,
- 1 kg dobrego niekwaśnego twarogu trzykrotnie zmielonego,
- 6 jajek,
- 140 g cukru pudru,
- 3 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej;
na lukier:
- sok wyciśnięty z małej cytryny,
- 3 łyżki serka mascarpone,
- cukier puder (ilość wedle uznania do uzyskania pożądanej konsystencji gęstej śmietany),
- pół łyżeczki ekstraktu z naturalnej wanilii (niekoniecznie).
Najpierw przygotuj spód. Herbatniki drobno pokrusz. Masło rozpuść w rondelku. Dodaj do herbatników i dokładnie wyrób dość zwartą masę. Weź formę z odpinanymi bokami, posmaruj jej wnętrze cienką warstwą masła i wyłóż pergaminem. Dno formy wylep masą z herbatników – dość cienko – i wstaw do lodówki. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z mniej więcej połową cukru pudru. Dodaj do nich twaróg i śmietankę oraz mąkę ziemniaczaną.
Utrzyj na gładką masę. Białka ubij na pianę. W trakcie ubijania stopniowo dodaj resztę cukru pudru i wymieszaj z masą sernikową. Całość przełóż do formy z lodówki. Sernik piecz w 170°C (około 70 minut). Na dnie piekarnika dobrze jest umieścić na czas pieczenia płaskie naczynie z wodą, a sernik przykryć folią aluminiową. Dzięki temu zachowa wilgoć i jasny kolor. Studź go bardzo powoli, najlepiej w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Sok z cytryny utrzyj z cukrem pudrem, dodaj mascarpone i ewentualnie wanilię. Polukruj masą wystudzony sernik.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek