Jeśli masz pod ręką świeżego, to jesteś u progu raju. Istnieje jednak ryzyko, że owoc zniknie, zanim w ogóle zdążysz cokolwiek upichcić.
Świeżo obrany ze skórki tryska słodkim sokiem i pachnie tak intensywnie, że trudno mu się oprzeć... Schłodzony kruszonym lodem albo rozgrzany rusztem grilla, za każdym razem klasa! Ananas jest najsmaczniejszym składnikiem diet odchudzających i dobrym źródłem pierwiastków witalnych (jodu, miedzi, żelaza).
Pachnie tak cudownie, że chciałoby się zatrzymać te aromaty na dłużej. Nic prostszego – zjadaj ananasy, a wkrótce będziesz pachnieć jak one – nieocenione afrodyzjaki i ulubieńcy Hollywood! Ananas opóźnia procesy starzenia się oraz łagodzi skutki zmęczenia i stresu.
Do tego ma coś naprawdę wyjątkowego. To enzym zwany bromeliną. Dzięki niemu szybciej trawimy posiłki, a co za tym idzie – łatwiej chudniemy.
Grillowane przysmaki
Weź:
- 4 plastry ananasa (świeżego lub z puszki),
- ok. 200 g piersi z indyka,
- kilka pieczarek,
- cebulę średniej wielkości,
- 2 płaskie łyżki miodu,
- sok z połówki cytryny,
- sól oraz pieprz (ewentualnie drobno posiekaną papryczkę chili),
- łyżeczkę sosu sojowego,
- 2 łyżeczki jasnego łagodnego octu balsamicznego,
- 2 łyżki oliwy,
- czubatą łyżkę drobno posiekanej natki pietruszki,
- 2–3 ząbki czosnku, listki świeżej mięty.
Mięso umyj, osusz i przekrój jak na steki. Lekko rozgnieć dłonią. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, miodem, sosem sojowym, pieprzem, solą i drobno posiekanym czosnkiem (i ewentualnie z chili). Marynatą zalej mięso, przykryj i odstaw na minimum godzinę do lodówki. Resztką marynaty skrop kawałki pieczarek, pokrojonego w plastry ananasa oraz cebulę. Ułóż obok plastrów mięsa na rozgrzanym grillu.
Grilluj z obu stron. Indyka pokrój na mniejsze plasterki (paski), delikatnie połącz z kawałkami grillowanych warzyw i ananasa, skrop całość octem balsamicznym. Dodaj posiekane listki mięty i natki pietruszki. Dekoruj grillowanym czosnkiem i ziołami. Wymieszaj, podawaj. Na ciepło, na zimno. Z zieloną sałatą, kawałkiem pieczywa lub z ryżem. Możesz podać z ćwiartkami cytryny skropionymi oliwą.
Ananasowe lassi, czyli łyki egzotyki
Weź:
- 250 ml soku ananasowego (z kartonika lub ze świeżego owocu),
- 600 ml gęstego jogurtu naturalnego,
- 2–3 łyżki brązowego drobnego cukru (lub melasy),
- odrobinę wanilii do smaku (ekstrakt, syrop lub ziarenka z laski wanilii),
- 4–5 plastrów ananasa (najlepiej świeżego),
- pokruszone kostki lodu i ewentualnie po jednej gałce waniliowych lodów do każdej porcji napoju.
Wszystkie składniki (oprócz pokruszonego lodu i lodów) wrzuć do blendera i miksuj, aż otrzymasz gładki koktajl. Dodaj kostki lodu i lody. Ananas, jogurt i wanilia to niezapomniane doznanie smakowe! Możesz je jeszcze wzbogacić, miksując w koktajlu kilka plastrów mango lub banana.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek