Świetnie sprawdzi się w diecie osób z nadwagą, doskonały dla małych dzieci.
Poznasz jego zalety, gotując go na parze, piekąc w folii lub grillując (tylko nie za długo, bo się rozpadnie). Są też zagorzali zwolennicy pstrąga z patelni. Być może jeszcze nie jedli go w innej postaci. Jeśli masz okazję kupić tę rybę delikatnie wędzoną, również daj się skusić!
Białko tej górskiej ryby jest po prostu niezastąpione w naszej diecie. Bardzo dobrze przyswajalne, stanowi wartościowy budulec dla organizmu. Do tego witaminy A i D oraz solidna porcja wapnia. Ryby serwowane najmłodszym mają szansę obniżyć ryzyko depresji i chorób krążenia w późniejszym wieku. Pstrągiem zastąp grillowaną karkówkę. Cudownie spadnie poziom cholesterolu, poczujesz się lekko i wiosennie. Zyska na tym również twoja pamięć, koncentracja i nastrój.
Śniadanko do zwędzenia
Weź:
- ok. 150 g wędzonego pstrąga,
- 70 g kremowego łagodnego (śmietankowego) serka,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- pęczek szczypiorku lub koperku,
- 1–2 łyżeczki chrzanu,
- sok z połówki cytryny,
- sól i pieprz (czarny, grubo mielony),
- 2–3 łyżki oliwy,
- pół dużej słodkiej czerwonej papryki (niekoniecznie).
Pstrąga dokładnie oczyść z ości. Jajka przekrój na połówki, wyjmij żółtka. Rybę, żółtka, sok z cytryny, serek, oliwę oraz chrzan wymieszaj na dość gładką pastę. Przypraw, dodaj posiekany szczypiorek lub koperek oraz białko pokrojone w drobną kostkę i ewentualnie w podobny sposób pokrojoną czerwoną paprykę. Wymieszaj.
Serwuj na kanapkach z dowolnego pieczywa. Do tego dużo świeżej, chrupiącej sałaty lekko skropionej sokiem z cytryny. Trudno o smaczniejsze śniadanie! Weź ze sobą na piknik, poczęstuj innych. Wędzony pstrąg nie poraża zapachem!
Majowa porcja zdrowia
Weź:
- 2 świeże (wypatroszone) pstrągi średniej wielkości,
- pół cytryny,
- kilka gałązek świeżego rozmarynu,
- łyżkę masła,
- odrobinę oliwy do skropienia,
- 4 małe ząbki czosnku,
- garść świeżej posiekanej naci z pietruszki,
- sól i pieprz.
Pstrągi umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj je solą, oprósz pieprzem. Do środka włóż trochę czosnku pokrojonego w cienkie plasterki, gałązki rozmarynu oraz plasterek cytryny i pół łyżki masła. Pozostałymi składnikami obłóż rybę, skrop oliwą, szczelnie zawiń w folię do pieczenia. Ryba nie powinna być zawinięta zbyt ciasno.
Zadbaj, by nie przedziurawić folii, szkoda pysznego sosu, który powstanie podczas pieczenia. Paczuszki wstaw do piekarnika nagrzanego do 180–200 st. C. Piecz nie dłużej niż 20–25 min (zależnie od wielkości pstrąga). Podawaj z bagietką, ciabattą albo z ziemniaczkami. Nie musisz ryby wyjmować z folii, najlepiej przenieść ją z całym pakunkiem wprost na talerze biesiadników. Uwaga – jeden pstrąg najczęściej podsyca apetyt na kolejnego! Doskonała rzecz na grilla.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek