Bez jabłek bywamy bardziej podatni na pierwsze jesienne grypy i przeziębienia.
Szybciej tracimy energię i dotkliwiej odczuwamy skutki tłustej, monotonnej kuchni. Jabłka to bomba witamin, minerałów i błonnika. Dobrze neutralizują nadmiar mięsa i pieczywa w diecie, odkwaszają organizm i nieźle radzą sobie z toksynami. Cera jaśnieje, przemiana materii szaleje, spada cholesterol. Do tego są pyszne! Siła pektyn zawarta w jabłkach zachęca też, by zrobić konfitury.
Z pewnością będą udane i to bez wsypywania kilogramów cukru! Nie kupuj ich w markecie, raczej wybierz się za miasto. Zerwane z drzewa, dojrzałe i zdrowe, w chłodnym pomieszczeniu mogą zachować świeżość nawet przez kilka miesięcy. Dla pełni zdrowia wystarczy jeść dwa dziennie.
Lekka tarta z jabłkami
Weź na ciasto:
- 250 g mąki pszennej,
- szczyptę soli,
- 2–3 łyżki śmietany,
- 130 g zimnego masła;
na nadzienie:
- 3 duże jabłka,
- 30–40 g mąki pszennej,
- 2 jajka i żółtko,
- 80–100 g drobnego cukru (ilość zależy od gatunku jabłek),
- 180 g gęstego jogurtu naturalnego,
- 2 łyżki śmietany,
- opakowanie cukru waniliowego.
Masło pokrój w kostkę, wrzuć do mąki wymieszanej z solą. Dodając śmietanę, szybko zagnieć ciasto. Rozwałkuj je i wyłóż nim formę do tarty (średnica 26–28 cm). Ciasto nakłuj widelcem, przykryj folią aluminiową i obciąż ziarnem fasoli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 220˚C na 10 minut. Zmiksuj jogurt ze śmietaną, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami i mąką. Masa powinna być kremowa.
Obierz jabłka, wydrąż środki, miąższ pokrój w cienkie plastry. Układaj ciasno na podpieczonym spodzie. Tak przygotowany wierzch wypełnij kremem jogurtowym i ponownie wstaw ciasto do piekarnika. Zredukuj temperaturę pieczenia do 200˚C. Piecz na złoty kolor, co potrwa około 40 minut. Jeśli wierzch zanadto się przypieka, przykryj go folią aluminiową.
Konfitura jak pogodny nastrój
Weź:
- 1 kg dojrzałych,
- słodkich jabłek,
- około 100 g orzeszków piniowych,
- łyżeczkę cynamonu,
- sok z małej cytryny,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 400 g cukru.
Jabłka umyj, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w drobną kostkę, zasyp cukrem. Powoli podgrzewaj, aż jabłka zaczną zamieniać się w mus. Dodaj cukier waniliowy, cynamon i sok z cytryny. Gotuj powoli, często mieszając. Na suchej patelni upraż orzeszki (na lekko złoty kolor).
Mniej więcej trzy czwarte orzeszków zmiksuj na proszek, resztę zostaw w całości. Kiedy konfitura będzie szklista i gęsta, dodaj orzeszki (te zmielone i te w całości). Wymieszaj i gotuj na małym ogniu.
Warto konfiturę kilka razy doprowadzać do wrzenia i gotować przez chwilę, po czym odstawiać do wystygnięcia. Wtedy będzie naprawdę gęsta bez dosypywania nadmiaru cukru i zyska na smaku. Gorącą konfiturę przełóż do wyparzonych, suchych słoików.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek