Są magiczne. Nieco tajemnicze. Nawet te rosnące w ogródku czy posadzone w balkonowej donicy czarują niczym przyniesione z cienistego boru. To smak dziecinnych wypraw, by zobaczyć krasnoludki. Do lasu, gdzie obowiązkowo rosną poziomki i paprocie...
Nigdy nie ma ich zbyt wiele. Oczywiście tylko tych świeżych i bardzo dojrzałych. W takiej postaci są naprawdę obfite w witaminę C. Zielarze polecają je szczególnie na upalne dni, bo owoce te mają działanie chłodzące organizm, a przy tym dobrze uzupełniają sole mineralne.
Według zielarskich mądrości poziomka również przynosi poprawę chorym na reumatyzm. Bywa pomocna w zwalczaniu infekcji i kamienia nazębnego.
Owoce poziomki odświeżają, poprawiają nastrój, gaszą pragnienie. Bardzo sprzyjają wątrobie i drogom żółciowym. Natomiast suszone liście poziomki zaparzone w postaci herbatki ziołowej będą poprawiały przemianę materii, obniżały ciśnienie, pomagały pozbyć się toksyn z organizmu.
Świeżość prosto z lasu
Weź:
- kubek świeżych poziomek,
- pół kubka borówek amerykańskich lub jagód,
- 3 morele,
- brzoskwinię (możesz zastąpić ją nektarynką),
- łyżkę syropu klonowego (lub płynnego miodu),
- 3–4 łyżki musli (typu crunchy),
- sok z ćwiartki cytryny,
- kilka listków świeżej mięty.
Poziomki i borówki delikatnie opłucz na sicie. Morele i brzoskwinię lekko sparz i obierz ze skórki. Pokrój w cząstki. Owoce ułóż w misce, skrop sokiem z cytryny, delikatnie wymieszaj z miętą oraz syropem klonowym. Tuż przed podaniem posyp chrupiącym musli. Ważne, by owoce były naprawdę świeże, dojrzałe, soczyste. Jeśli używasz syropu klonowego, możesz wziąć więcej, jeśli zaś miodu, poprzestań na 1 łyżce. Odrobina gęstego jogurtu (np. greckiego) wymieszana z małą ilością soku z limonki i cukru waniliowego będzie bardzo pożądanym uzupełnieniem tego deseru.
Poziomkowa ochłoda
Weź:
- 120 g serka mascarpone,
- szklankę świeżych dojrzałych poziomek (możesz użyć więcej, zwłaszcza do dekoracji deseru),
- 140 g naturalnego jogurtu (najlepiej gęstego),
- kilka małych bezów,
- łyżeczkę ekstraktu waniliowego,
- sok z połówki cytryny,
- 2 płaskie łyżki cukru pudru i odrobinę gotowego syropu poziomkowego do smaku (nie jest nam niezbędny).
Serek porządnie wymieszaj z jogurtem, dodaj ekstrakt, cukier puder, sok z cytryny i ewentualnie odrobinę syropu poziomkowego. Wymieszaj podane składniki na gładki krem. Przełóż do płytkiego naczynia i wstaw na godzinę do zamrażalnika. Wyjmij, wymieszaj, dodaj lekko pokruszone bezy, połowę poziomek i raz jeszcze wymieszaj.
Wstaw do zamrażalnika na kwadrans. Wyjmij, przełóż do pucharków lub miseczek. Podawaj od razu, z dekoracją z reszty owoców. Do kremu pasują również inne leśne smakołyki. Śmiało dodaj jagody, jeżyny lub maliny, jeśli właśnie masz je pod ręką. Im więcej, tym lepiej! Do dekoracji użyj listków mięty bądź melisy.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek