Cenimy ją za ogromne ilości beta-karotenu, witaminy A, C i P oraz z grupy B. No i za ten aromat.
Papryka pobudza trawienie, poprawia apetyt i wzmaga wydzielanie soków żołądkowych. Działa przeciwbakteryjnie, uzupełnia braki sodu, potasu, magnezu i wapnia. Najlepsza papryka pochodzi z Węgier i Ameryki Południowej. Najsmaczniej zaś poczynają sobie z nią Arabowie, Meksykanie i Włosi. Kulinarną przygodę z nią warto zacząć od odmian słodkich, mięsistych, okrągłych i stopniowo łączyć je z ostrzejszymi, o bardziej smukłych kształtach.
Jesienny duet
Weź:
- 2 czerwone słodkie papryki,
- 2 małe bakłażany,
- 3–4 łyżki oliwy,
- około 150 g sera feta,
- mały pęczek świeżej bazylii,
- 2 łyżki startego parmezanu,
- kilka łyżeczek sera ricotta,
- sól i pieprz,
- 2 ząbki czosnku,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- odrobinę ulubionych suszonych ziół.
Umyj bakłażany, odetnij im końcówki. Pokrój na podłużne, centymetrowej szerokości plastry. Oprósz solą z obu stron. Odstaw na około 30 minut. Opłucz z nadmiaru soli, osusz papierowym ręcznikiem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj lekko oliwą i wstaw do piekarnika (180˚C) na kwadrans. Wyjmij i odstaw do schłodzenia. Każdy plaster posmaruj serem ricotta wymieszanym z rozgniecionymi ząbkami czosnku.
Oprósz solą i pieprzem, włóż po listku bazylii i plasterku fety. Zawijaj jak roladki. W razie potrzeby zepnij wykałaczką. W naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą układaj na przemian roladki z bakłażana i kawałki czerwonej papryki (bez gniazd nasiennych i białych błonek). Skrop oliwą, oprósz ziołami, pieprzem i startym parmezanem. Piecz 25 minut. Podawaj ze świeżą bazylią i pomidorkami, ryżem lub kaszą kuskus.
Na poprawę apetytu
Weź:
- 2 średnie czerwone słodkie papryki,
- 300 g mozzarelli sałatkowej,
- 100 g rukoli,
- pół cebuli cukrowej,
- 4 plastry suszonych pomidorów,
- łyżeczkę cukru brązowego,
- sól,
- łyżeczkę octu balsamicznego,
- 4 łyżki oliwy,
- łyżeczkę łagodnego jasnego miodu,
- sok z ćwiartki cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- garstkę prażonych orzeszków pinii (niekoniecznie),
- garść świeżej bazylii.
Paprykę umyj, pokrój w podłużne cząstki i osusz ręcznikiem papierowym. Skrop oliwą i posyp drobno posiekanym czosnkiem. Oprósz solą i pieprzem. Wrzuć na patelnię grillową i przysmaż z obu stron, aż na skórce pojawią się ciemne prążki. Zdejmij z patelni, ostudź. Umytą i osuszoną rukolę z porwanymi listkami bazylii przełóż do miski.
Dodaj mozzarellę i drobniutko pokrojone suszone pomidory. Cebulę skrojoną w pióra wrzuć na sito i polej wrzątkiem. Posyp cukrem i po kilku minutach dodaj do sałatki razem z papryką. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, octem balsamicznym i miodem. Polej sałatkę, delikatnie wymieszaj składniki. Przed podaniem możesz posypać orzeszkami.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek