Kapusta to królowa zimowego stołu, dba o nasze zdrowie, kiedy półki w warzywniaku świecą pustkami. Zjedzenie jednej porcji tego warzywa w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o 66%!
A najzdrowsza jest czerwona, bo zawarte w barwniku antocyjany wzmacniają naczynia krwionośne i wzrok, oraz skutecznie walczą z wirusami. Tylko pamiętaj, żeby kupować całe główki! Po przekrojeniu część cudownych właściwości utlenia się i kapusta traci swoją leczniczą siłę.
Składniki:
•główka czerwonej kapusty, średniej wielkości
•natka pietruszki
•pęczek dymki
•½ szklanki oliwy
•1/4 szklanki soku z cytryny
•sól
•grubo mielony pieprz
•ziele angielskie
Usuń z kapusty wierzchnie liście i głąb, resztę pokrój w mniejsze kawałki i zetrzyj na tarce lub poszatkuj w robocie kuchennym. Natkę i szczypiorek posiekaj, wymieszaj z oliwą i sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem. Kapustę zalej marynatą, dodaj ziele angielskie, przykryj szczelnie i wstaw do lodówki na minimum pół godziny.
MR
fot.shutterstock.com