Słodkie, soczyste, polskie truskawki.
Jedz je codziennie, bo natura wyjątkowo zadbała, by to, co zdrowe, było również rozkosznie smaczne. Korzystaj z tego, że są świeże, i szukaj niebanalnych połączeń. Truskawki i ogórek? Czemu nie?
W upalny dzień podane z delikatnym mięsem będą obiadem godnym króla. Truskawki nie tuczą, dobrze radzą sobie z toksynami, sprzyjają pracy przewodu pokarmowego. Jakoś lżej na duchu i ciele.
Lekki deser
Weź:
- 500 g truskawek,
- sok z połówki cytryny,
- około 80 g cukru pudru,
- 1–2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub małą torebkę cukru waniliowego,
- 1/3 szklanki wody,
- 3 łyżeczki żelatyny,
- gruszkę,
- banana,
- małą śmietanę kremówkę (nie więcej niż 200 g)
- oraz trochę cukru pudru do jej posłodzenia.
Truskawki zmiksuj i przetrzyj przez drobne sito, pozbawiając je w ten sposób pestek. Gładki mus wymieszaj z sokiem z cytryny, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym oraz wodą. Żelatynę namocz w niedużej ilości ciepłej wody (aż spęcznieje). Następnie miseczkę z żelatyną wstaw do naczynia z gorącą wodą i poczekaj, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj do niej mus truskawkowy, wymieszaj. Pucharki wypełnij drobno pokrojonymi gruszkami.
Zalej galaretką z musu truskawkowego. Wstaw do lodówki, aby deser stężał. W tym czasie weź dobrze schłodzoną kremówkę, posłodź ją i ubij starannie. Wierzch stężałej galaretki przykryj plasterkami banana, a na to wyłóż odrobinę świeżo ubitej śmietany, dekoruj truskawkami i świeżą miętą. Zamiast śmietany możesz też użyć serka waniliowego lub jogurtu.
Królewski obiad
Weź:
- 200 g truskawek,
- kawałek piersi z indyka (około 250 g),
- pół świeżego ogórka,
- listki mięty,
- ¾ szklanki kaszy kuskus,
- pół główki sałaty,
- sok z ćwiartki cytryny,
- 3 łyżki oliwy,
- łyżkę syropu klonowego (lub miodu),
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- łyżeczkę wina ryżowego lub wytrawnego sherry,
- sól ziołową,
- pieprz,
- ząbek czosnku,
- jasne winogrona.
Mięso umyj, osusz i pokrój w plastry. Oprósz solą ziołową i pieprzem, natrzyj rozgniecionym ząbkiem czosnku. Przygotuj marynatę: wino ryżowe lub sherry połącz z 2 łyżkami oliwy. Dodaj sok z cytryny i sos sojowy. Porządnie wymieszaj. Zalej marynatą mięso. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Indyka smaż na lekko natłuszczonej (najlepiej grillowej) patelni, z obu stron na złoty kolor.
Umytą i osuszoną sałatę porwij, dodaj plasterki ogórka, posiekane listki mięty. Wymieszaj. Kuskus zalej osolonym wrzątkiem (nieco ponad poziom kaszy). Przykryj i odczekaj. Kiedy napęcznieje, wyłóż ją razem z grillowanym indykiem na sałatę. Całość przybierz kawałkami truskawek i winogron. Polej smużką syropu klonowego lub miodu i ewentualnie oliwy. Możesz dodatkowo oprószyć potrawę pieprzem i skropić sokiem z cytryny.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek