Figa to arystokratka. Pyszna sama w sobie, jest ozdobą i wykwintnym dodatkiem nie tylko deserowym. Lubi prostotę i w takich daniach zachwyca. Fioletowa skórka to znak, że mamy owoc z odmiany do jedzenia na surowo. Zielone figi przeznacza się z reguły do suszenia i na konfitury. Obie godne pożądania, najbardziej jesienią, gdy dojrzewają. Bardzo obfite w minerały (zwłaszcza wapń, potas i fosfor), dobrze przyswajalne cukry owocowe, karoten i witaminę C. Wzmacniają serce i układ krwionośny, są lekiem na nieżyty żołądka oraz zaparcia.
Podwieczorek przy cieście
Weź na ciasto:
- 500 g mąki plus odrobinę do oprószenia bakalii i formy do pieczenia,
- 20 g świeżych drożdży,
- 4 żółtka,
- 60 g cukru,
- 80 g bardzo miękkiego masła,
- kilka kropelek aromatu waniliowego,
- 180 ml ciepłego mleka,
- szczyptę soli,
- trzy czwarte szklanki dość drobno pokrojonych suszonych fig,
- garść rodzynek,
- kilka świeżych fig,
- 3 łyżki konfitury truskawkowej;
na kruszonkę:
- 100 g mąki,
- 50 g cukru,
- 50 g zimnego masła,
- szczyptę soli i cynamonu.
Drożdże rozpuść w połowie ciepłego mleka, dodaj 1–2 łyżeczki cukru. Połącz i odstaw na kwadrans. Wymieszaj mąkę z cukrem, szczyptą soli, miękkim masłem, aromatem i żółtkami. Kiedy drożdże się spienią, dodaj je do reszty składników. Wlej resztę mleka. Wyrób ciasto, powinno być lekko kleiste. Przykryj je folią i odstaw do wyrośnięcia. Suszone figi i rodzynki oprósz odrobiną mąki, dodaj do wyrośniętego ciasta i zagnieć. Formę do pieczenia posmaruj masłem, oprósz mąką i przełóż do niej ciasto. Wierzch ciasta posmaruj konfiturą, ułóż figi pokrojone w plastry i zostaw w cieple na kwadrans. Składniki na kruszonkę rozetrzyj w palcach. Posyp wierzch ciasta i wstaw formę do piekarnika (180°C, na mniej więcej 50 minut). Wystudź.
Sałatka po włosku
Weź:
- 3 świeże dojrzałe figi,
- dwie garści sałaty rukola,
- kulę mozzarelli,
- pół cebuli cukrowej,
- łyżkę orzeszków pini,
- 5 łyżek oliwy,
- sok z połówki cytryny,
- łyżkę miodu,
- pół łyżki octu balsamicznego,
- sól i pieprz do smaku,
- cukier.
Rukolę starannie umyj i osusz na sicie. Wyłóż na duży talerz. Umyte figi oraz mozzarellę pokrój na dość cienkie plasterki. Cebulę poszatkuj w pióra, włóż do sitka i sparz wrzącą wodą. Lekko skrop octem balsamicznym, potem oprósz cukrem. Ser, pióra z cebuli i figi ułóż na sałacie, posól i popieprz, lekko wymieszaj. Posyp orzeszkami piniowymi (najlepiej, gdy są delikatnie podprażone na suchej patelni). Dokładnie wymieszaj w miseczce oliwę z sokiem z cytryny, octem balsamicznym i miodem. Gotowym sosem polej sałatkę i odstaw na chwilę, aby połączyły się smaki. Sałatkę podawaj z grzankami z jasnego pieczywa albo jako przystawkę do pieczonych mięs.
tekst i zdjęcia:
Iza Stefanek