Zimą częściej sięgamy po produkty mączne oraz tłuste mięsa. Tymczasem zima może być zmysłowa, soczysta i delikatna.
Najczęściej wystarczy woreczek mrożonych malin albo kilka plastrów ananasa. Od razu bliżej nam do słońca… „Uśpione“ mrozem owoce powolutku budź do życia. Zamrożone maliny połóż na sicie i polej chłodną wodą. Daj im trochę czasu. Po kwadransie będą gotowe, by poprawić twoją odporność, witalność i urodę.
Razem z ananasem stworzą duet do zadań specjalnych. Skutecznie wymiotą zimowe toksyny, dzięki obfitości pektyn obniżą cholesterol i utrzymają prawidłowy poziom cukru we krwi. Po takiej zmysłowej uczcie pachniemy owocowo i daleko nam też do zimowych smutków.
Talerz witalności
Weź:
- całą pierś z kurczaka,
- cebulę,
- połówkę świeżego ananasa,
- garść drobno posiekanej natki pietruszki i ewentualnie odrobinę świeżych ziół do dekoracji (miętę, tymianek, melisę), łyżeczkę oleju do smażenia.
Na marynatę:
- 1–2 łyżeczki łagodnego octu balsamicznego,
- 3 łyżki soku z ananasa,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 ząbki czosnku,
- skórkę startą z połowy cytryny,
- łyżeczkę utartego imbiru,
- szczyptę curry i cynamonu,
- 2 łyżki łagodnej oliwy,
- łyżeczkę brązowego cukru albo jasnego miodu.
Mięso umyj, osusz i podziel na większe kawałki. Przygotuj marynatę. Połącz ocet balsamiczny, sok z ananasa i oliwę. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, imbir, skórkę cytryny, sól, pieprz, curry i cynamon. Na koniec wsyp odrobinę cukru albo dodaj miód i energicznie wymieszaj. Pokrojone mięso włóż do marynaty, dodaj cebulę posiekaną w pióra, zamieszaj, przykryj i odstaw do lodówki na 40 minut. Rozgrzej patelnię grillową z odrobiną oleju. Kurczaka grilluj z obu stron razem z plastrami ananasa i piórkami cebuli. Podawaj od razu, posypane natką i świeżymi ziołami. Lubiącym szczyptę ekstrawagancji na talerzu polecam dodatek z musu malinowego. Wystarczy rozmrożone maliny przetrzeć przez sito i doprawić do smaku miodem.
Zimowy nektar
Weź:
- 2 szklanki mrożonych malin,
- pół szklanki soku z ananasa (możesz też użyć zalewy z ananasa z puszki),
- ok. 100 ml mleczka kokosowego,
- dojrzałego banana,
- 2–3 plastry ananasa (najlepiej świeżego),
- szklankę ulubionego nektaru owocowego (pasuje bananowy, brzoskwiniowy, owoce egzotyczne),
- sok z połówki limonki,
- odrobinę cukru brązowego albo waniliowego,
- kilka listków świeżej mięty.
Rozmrożone maliny przełóż do blendera, dodaj obranego banana pokrojonego w plasterki oraz cząstki ananasa. Całość zalej sokiem ananasowym, dodaj mleczko kokosowe, nektar owocowy i sok z limonki. Możesz też wrzucić świeżą miętę. Zmiksuj owoce na gładki mus. Spróbuj i ewentualnie dodaj cukier do smaku. Podawaj od razu, kiedy moc witamin jest największa, a napój najsilniej działa na zmysły. Uwaga – przechowywany w lodówce może ciemnieć!
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek