Ma opinię „ciężkiego“ warzywa. W dodatku ta goryczka! A to nieprawda, traktuj bakłażana subtelnie – odpłaci ci tym samym. Jeśli obawiasz się gorzkiego smaku, posyp go solą. Po kwadransie opłucz i ciesz się niesamowitym miąższem. Nie smaż, za to koniecznie upiecz, a odkryjesz jego smak na nowo. Starożytni sądzili, że w bakłażanie drzemie sekret długowieczności. Całkiem słusznie. Substancje zawarte w tym warzywie są potężną bronią na raka i miażdżycę. Bakłażan sprzyja też cukrzykom.
Makaron pełnia smaku
Weź:
- bakłażana,
- małą cukinię,
- żółtą paprykę,
- cebulę cukrową,
- 2–3 ząbki czosnku,
- garść świeżej bazylii,
- 2–3 średnie pomidory malinowe,
- 3 łyżki oliwy,
- 1/3 szklanki świeżo startego parmezanu,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku,
- 375 g makaronu penne.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umyj i osusz bakłażana, cukinię oraz paprykę. Bakłażana pokrój w grube plastry, oprósz solą i zostaw na kwadrans. Z papryki usuń gniazdo nasienne, pokrój ją na kilka części. Bakłażana opłucz z soli, osusz. Razem z papryką włóż do naczynia żaroodpornego. Posyp solą i pieprzem oraz drobno posiekanym czosnkiem. Spryskaj oliwą i piecz przez 25 minut.
W tym czasie pokrój cukinię i cebulę. Podsmaż je na rozgrzanej oliwie. Dodaj drobno pokrojony miąższ z pomidorów (bez skóry i gniazd nasiennych) i potrzymaj całość na ogniu przez kilka minut. Ugotuj makaron w osolonym wrzątku. Odcedź. Z powrotem przełóż go do garnka, dodaj pokrojone i upieczone warzywa oraz cukinię z cebulą i pomidorami. Przypraw do smaku, wsyp połowę startego parmezanu, dodaj posiekanej bazylii z natką. Wymieszaj i natychmiast serwuj. Resztę parmezanu podaj na stół.
Łódeczki z kurczakiem
Weź:
- 2 bakłażany średniej wielkości,
- pojedynczą pierś z kurczaka,
- 2 ząbki czosnku,
- jajko,
- garstkę pokruszonej fety,
- sól ziołową i pieprz do smaku,
- 3 łyżki drobno posiekanej naci z pietruszki,
- zioła do smaku (tymianek, bazylię, estragon),
- łyżkę orzeszków pinii (niekoniecznie),
- 2–3 łyżki oliwy,
- łyżeczkę dobrego octu balsamicznego,
- pół łyżki bułki tartej.
Bakłażany wyszoruj pod bieżącą wodą. Osusz i przekrój wzdłuż na połówki. Lekko natłuść oliwą, oprósz solą i pieprzem. Włóż do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą albo połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 25–30 minut. Przygotuj farsz. Umytą i osuszoną pierś dość drobno posiekaj, przełóż do miski. Dodaj drobno posiekany czosnek oraz połowę posiekanej natki, jajko, fetę, ocet i orzeszki piniowe. Przypraw do smaku. Wsyp bułkę tartą i porządnie wymieszaj.
Jeśli farsz będzie zbyt rzadki, dodaj więcej bułki. Wyjmij bakłażany z piekarnika, lekko je wystudź i łyżeczką usuń nieco miąższu z pestkami. W wydrążone łódeczki nałóż farsz. Ponownie wstaw do piekarnika. Piecz przez około 20–25 minut. Kurczak powinien być soczysty, zaś bakłażany miękkie (ale nie rozpadające się!). Podawaj gorące, posypane resztą świeżej natki. Wydrążonego miąższu nie wyrzucaj. Dodaj do niego trochę czosnku, oliwy, przypraw i soku z cytryny. Zmiksuj na pastę do chleba.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek