Tłuszcze należy jeść. Pod warunkiem, że są zdrowe. Bierzmy więc przykład z mieszkańców japońskiej wyspy Okinawa, którzy dzięki diecie bogatej w kwasy tłuszczowe omega dożywają w zdrowiu długich lat.
Tłuszcze stanowią bogate źródło energii, biorą udział w budowie komórek, rozpuszczają związki nierozpuszczalne w wodzie, ułatwiają transport tlenu i wchłanianie wapna, a nawet pomagają... chudnąć! I to wcale nie wszystko. Nie jest więc prawdą, że należy bać się ich jak diabeł święconej wody. Grunt, żeby wybierać z wielu te najbardziej wskazane, tak zwane nienasycone, z rodziny omega-3,6 i 9.
Tłuszcze omega-3
Są szczególnie przydatne w odchudzaniu, ponieważ paradoksalnie biorą udział w spalaniu tłuszczów w organizmie, umożliwiając tym samym uregulowanie metabolizmu. Najpospolitszym kwasem tłuszczowym należącym do grupy omega-3 jest kwas alfa-linolenowy, który po przekształceniu go przez organizm wpływa na prawidłową pracę mózgu, narządów wzroku, pamięci, koordynację ruchową i nastrój. Ponadto kontroluje poziom cholesterolu we krwi, wzmacnia system odpornościowy i utrzymuje równowagę wodną.
Omega-3 zawierają: tłuste ryby, takie jak łosoś, makrela, śledź, tuńczyk, sardynki, sardele; olej lniany i rzepakowy, także orzechy włoskie, ziarna soi, dyni i konopi.
Tłuszcze omega-6
Najważniejszym kwasem z grupy omega-6 jest kwas linolowy. Tłuszcze omega-6 odpowiadają za właściwy skład krwi, co zapobiega zakrzepom; rozkurczają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, pomagają w utrzymaniu równowagi wodnej w organizmie, zmniejszają stany zapalne i wrażliwość na ból, wspomagają czynności układu nerwowego i odpornościowego, a także działanie insuliny.
Omega-6 zawierają: oleje z wiesiołka, z pestek czarnej porzeczki i ogórecznika tłoczone na zimno (także w postaci kapsułek do kupienia w aptekach), ziarna konopi, słonecznika, dyni, szafran, kukurydza, sezam, orzechy włoskie, orzeszki ziemne, soja, olej z kiełków pszenicy oraz oleje: kukurydziany, krokoszowy, słonecznikowy, sojowy, sezamowy, z nasion bawełny (wszystkie oczywiście tłoczone na zimno), nasiona czarnej porzeczki oraz agrestu, warzywa strączkowe, zielone warzywa liściaste, chude mięso.
Tłuszcze omega-9
Zawarty w nich kwas oleinowy podnosi skuteczność kwasów omega-3, które już znalazły się we krwi. Poza tym dają uczucie sytości. Omega-9 zawierają: oliwa (z oliwek) i olej rzepakowy tłoczone na zimno, owoce awokado i orzechy – włoskie, ziemne, laskowe, pekan, makadamii, pistacje i migdały.
Ina Lenkiewicz
Najbardziej niezdrowe są wszelkie tłuszcze sztuczne, czyli utwardzane i rafinowane (tzw. tłuszcze trans). Są to: margaryny, masła roślinne i oleje rafinowane. Niezdrowy jest też każdy tłuszcz – bez wyjątku, nawet oliwa (z oliwek) – jeśli służy do głębokiego i długiego smażenia. Te tłuszcze spowalniają procesy trawienne, powodują niestrawność i zakłócają wchłanianie zdrowych tłuszczów, czyli sprawiają, że człowiek tyje. Mogą również osłabiać działanie układu odpornościowego.