Mamy prosty przepis na niespodziankowe maślane ciasteczka dla całej rodziny. Włóż je do małych papierowych kolorowych pudełeczek i wsuń po poduszki swoich bliźnich. Ciasteczka wyglądają ślicznie i pachną smakowicie!
Mikserem utrzyj pół kostki masła i pół szklanki miałkiego cukru. Stopniowo dodawaj roztrzepane jajo, dobrze miksując po każdej porcji. Wrzuć starte i posiekane skórki cytrusów, drobniutko pokrojony kandyzowany arcydzięgiel i posiekane kandyzowane wisienki – dzięki tym dodatkom ciasteczka rzeczywiście będą przypominać ozdobione bombkami drzewka.
Wsyp szklankę mąki i przyprawy, na przykład zmielony cynamon lub goździki. Dokładnie wymieszaj. Ciasto lekko spłaszcz, przełóż na folię i owiń nią. Włóż na prawie pół godziny do lodówki, aby stwardniało. Po wyjęciu z lodówki kulę umieść między dwoma arkuszami pergaminu i rozwałkuj na placek grubości około trzech milimetrów.
Wycinaj ciasteczka w kształcie choinki i układaj na wysmarowanych miękkim masłem blaszkach, zachowując niewielkie odstępy. Każde ciasteczko nakłuj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180˚C około 10 minut, aż będą złoto-brązowe i sprężyste. Pozostaw na metalowej podstawce do wystygnięcia. Można je przechowywać w szczelnych pudełkach nawet dwa tygodnie.
Urszula Duda-Szelińska
Mamy prosty przepis na niespodziankowe maślane ciasteczka dla całej rodziny