Ma co najmniej kilkanaście zalet i tylko jedną wadę. Wiadomo jaką... Są jednak takie wieczory, już prawie zimowe, gdy nie ma się ochoty liczyć kalorii. I dobrze, ale jeśli już słodko zgrzeszyć, to tylko z czekoladą.
Kup zatem paczuszkę dobrego, prawdziwego, gorzkiego kakao. W domowym zaciszu wyczarujesz z niego własne czekoladki. Gorzkie, mleczne lub deserowe... Ten szlachetny przysmak uzupełni niedobory potasu i magnezu w twoim organizmie, ułatwi przyswajanie wapnia i w wielu przypadkach zapobiegnie skutkom stresu.
Wiadomo, że czekolada poprawia nastrój, koncentrację i mobilizuje mózg do pracy nie gorzej niż kawa. I podobnie jak w przypadku kawy, nie warto przesadzać z tą przyjemnością. Na dobroczynne działanie czekolady mogą liczyć tylko ci, co ją smakują, a nie pożerają.
Na jeden kęs
Weź:
- ²⁄³ szklanki drobnego cukru,
- kostkę masła,
- około 7 płaskich łyżek prawdziwego gorzkiego kakao,
- ½ szklanki wody,
- 400 g pełnego mleka w proszku,
- 1–2 łyżki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej z zalewy,
- dużą garść łuskanych orzechów włoskich (lub pekan),
- 180–200 g herbatników (typu petitki),
- szczyptę soli,
- ¾ szklanki drylowanych wiśni z syropu,
- odrobinę likieru wiśniowego, kakao do oprószenia czekoladek.
Masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier, szczyptę soli, wodę, mleko w proszku i kakao. Podgrzewaj, mieszając, aż uzyskasz gładką, lśniącą masę. Zdejmij z ognia, dodaj połamane herbatniki, wiśnie, skórkę pomarańczową, orzechy i odrobinkę likieru. Wymieszaj. Masą wypełnij blaszkę do ciasta (wyłożoną folią aluminiową). Wyrównaj powierzchnię i wstaw całość do lodówki na kilka godzin. Wyjmij, pokrój w kostkę (wielkość wedle upodobań). Czekoladki możesz umieścić w małych papilotkach i oprószyć kakao. Nikt się im nie oprze…
Ciasto słodka energiaWeź:
- kostkę masła,
- czubatą szklankę gorzkiego kakao,
- 4 filiżanki dobrze zaparzonej kawy espresso,
- ok. 120 ml likieru kawowego,
- 1 ½ szklanki drobnego cukru,
- 2 szklanki mąki,
- szczyptę soli,
- 2 jajka,
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej,
- ok. 350 g serka mascarpone,
- 150 g serka waniliowego,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżeczki cukru waniliowego,
- czubatą łyżkę drobno zmielonej kawy,
- trochę ziarenek kawy do dekoracji,
- masło do posmarowania tortownicy i kakao do oprószenia.
Masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier, kawę, kakao, likier. Gdy masa będzie gładka, zdejmij z ognia i ostudź. Wbij jajka, dodaj sodę i sól. Miksuj i dosypuj mąki. Po kilku minutach przełóż masę do formy posmarowanej masłem i oprószonej kakao. Piecz w temp. 170 st. C (ok. 40 minut). Wyjmij, wystudź i przekrój na pół. Przełóż warstwą mascarpone wymieszanego ze zmieloną kawą, serkiem waniliowym, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ciasto z wierzchu posmaruj resztą kremu serowego, udekoruj ziarenkami palonej kawy.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek