Kefir przygotowany z grzybka tybetańskiego odchudza i to bardzo skutecznie!
Grzybek tybetański to nic innego jak galaretowate ziarna przypominające nieco malutkie różyczki kalafiora. Po zalaniu ich mlekiem i odstawieniu na 24 godziny w ciepłe miejsce otrzymujemy pyszny mleczny napój o smaku kefiru – dlatego grzybek jest też nazywany ziarnami kefirowymi.
Według legendy zostały one przekazane tybetańskim mnichom przez bogów. Dzięki kefirowi z grzybków święci mężowie cieszyli się świetną kondycją fizyczną i intelektualną. Napój odbudowuje bowiem równowagę na wielu płaszczyznach – odporności, wagi, wyglądu skóry oraz ciśnienia. Dodaje sił i dzięki niemu można poczuć się młodziej.
Najlepsze jest jednak to, że kefir można przygotować w domu. Wystarczy kupić ziarna kefirowe – dostępne w sklepach typu natura (10–20 zł za 100 g) – i dwie łyżki zalać szklanką mleka. Już po 24 godzinach eliksir jest gotowy do picia.
Jednak kategorycznie nie wolno zjadać grzybka, czyli ziaren. Zawsze należy je odcedzić od płynu i przepłukać na plastikowym sicie pod bieżącą wodą, a potem ponownie zalać mlekiem. Grzybek będzie się rozmnażał, wtedy zalewa się go odpowiednio większą ilością mleka.
Z nadwyżek kefiru można przygotowywać maseczki i odżywki. Po 20 dniach kefirowej kuracji powinno się zrobić 10 dni przerwy, w tym czasie grzybek można ususzyć albo zamrozić.
Drożdżowo - miodowa odżywka do włosów
Weź: szklankę kefiru z grzybka, łyżeczkę drożdży i taką samą ilość miodu. Wszystkie składniki wymieszaj i nałóż na włosy, po kwadransie spłucz je i umyj szamponem.
Rumiankowa maska na paznokcie
Dwie łyżeczki albo torebkę rumianku zalej połową szklanki wrzątku, po ostudzeniu dodaj pół szklanki kefiru. Zanurz dłonie w płynie na kwadrans, po tym czasie spłucz i wsmaruj krem nawilżający.
Piling do ciała
Wymieszaj szklankę kefiru i szklankę gruboziarnistego cukru. Papką wymasuj całe ciało. Spłucz letnią wodą.
IL
fot.shutterstock.com
Kefir przygotowany z grzybka tybetańskiego odchudza i to bardzo skutecznie!Grzybek tybetański to nic innego jak galaretowate ziarna przypominające nieco malutkie różyczki kalafiora