Według tradycyjnej chińskiej kuchni taka kawa doskonale rozgrzewa i dodaje energii. Idealna na zimowe dni.
Potrzebne składniki:
- woda,
- cynamon mielony,
- goździki,
- imbir,
- sól,
- cytryna,
- miód (najlepiej wielokwiatowy),
- kawa mielona.
Przepis:
z 300 ml wody odlej łyżkę, resztę zagotuj w rondelku, odczekaj dwie minuty – woda stale ma lekko wrzeć na małym ogniu. Wsyp szczyptę cynamonu i gotuj dalej 2 minuty, dodaj szczyptę imbiru i około 4–6 goździków. Gotuj kolejne 2 minuty. Wlej łyżkę wody z odrobiną soli (bardzo mała szczypta). Gotuj 2 minuty, wciśnij 3–5 kropel cytryny i poczekaj 2 minuty. Wsyp 2 łyżki kawy, gotuj 3–4 minuty. Po tym czasie kawę zdejmij z ognia i odstaw na 2 minuty, rozlej do naczyń z miodem (mniej więcej 1 płaska łyżeczka na szklankę kawy). Kawa musi być choćby symbolicznie osłodzona.
Ada Melek