O ich wyjątkowych właściwościach wiedziały już nasze prababki. Warto korzystać z tej mądrości, bo nie straciła ona na aktualności!!
W krajach skandynawskich wierzono dawniej, że jagody mają moce ochronne. Używano ich podczas rytuałów magicznych z okazji przesilenia zimowego, a na co dzień korzystano z ich pomocy w domu: miały ponoć chronić przed wszelkimi nieszczęściami.
O wyjątkowych właściwościach jagód (szczególnie przeciwbiegunkowych) wiedziały też nasze prababcie.
W każdym domu na zimę wekowano kilka słoiczków tych czarnych skarbów lasu.
Dzisiaj wiadomo, że jagody mają o wiele więcej zbawiennych właściwości i dumnie stoją na czele grupy „super jedzenia". Dzięki substancjom garbnikowym są świetnym środkiem przeciwwirusowym. Doskonale chronią też naczynia krwionośne przed złogami miażdżycowymi, tworząc barierę dla cholesterolu.
Jedzcie więc jagody całymi garściami. A w upały najlepiej zróbcie z nich pyszny i prosty chłodnik.
Chłodnik jagodowy
Składniki:
•2 szklanki jagód
•3-4 łyżki cukru trzcinowego
•¾ szklanki mleka
•szklanka wody
•szczypta mielonego kardamonu
•4 łyżki jogurtu greckiego
•kilka listków mięty
Umyte i przebrane jagody zasyp cukrem i odstaw na 15 minut. Dodaj wodę, mleko i kardamon i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z gazu i zostaw do wystudzenia. Zmiksuj na gładki krem, w razie potrzeby dolej więcej wody. Schłodź w lodówce przez minimum pół godziny. Podawaj z kleksami jogurtu, udekorowany listkami mięty.
MR
fot. shutterstock