Dawno temu, gdy nie było jeszcze antybiotyków, jagodowe przetwory leczyły i zapobiegały wielu chorobom – przeziębieniu, anemii, dolegliwościom układu pokarmowego.
Dlatego nasze prababki w lipcu – bo wtedy trwa sezon na jagody – rozpoczynały przygotowywanie soków, dżemów i galaretek, które stanowiły zabezpieczenie przed chorobami na całą zimę. Z czasem okazało się, że jagody fantastycznie wpływają również na wzrok – poprawiają ostrość widzenia i chronią przed kurzą ślepotą.
Medycyna współczesna znalazła jeszcze inną, bezcenną zaletę: jagody usprawniają pracę układu pokarmowego, a nawet mogą zapobiegać rakowi jelita grubego. I choć ten tekst brzmi jak laurka na cześć jagód, to akurat te owoce na nią zasługują. Warto je zjadać na surowo (trzeba koniecznie opłukać pod strumieniem zimnej wody), posypane cukrem albo – wzorem prababek – zamienić je na pyszne przetwory.
Dawno temu, gdy nie było jeszcze antybiotyków, jagodowe przetwory leczyły i zapobiegały wielu chorobom – przeziębieniu, anemii, dolegliwościom układu pokarmowego