Surowa jest bogactwem witaminy C, zaś pieczona lub duszona obfita w karoten. Papryka w każdej postaci może być atrakcyjna, zdrowa i pełna skutecznych przeciwutleniaczy. Jej smak polubisz, gdy tylko spróbujesz pieczonej. Jest po prostu słodka. Ułatwi trawienie mięsnych posiłków, pobudzi układ pokarmowy do pracy, poprawi odporność. Tego lata postaw na paprykę czerwoną, która zawiera kilka razy więcej witamin niż zielona i żółta.
Pizza peperone
Weź na ciasto:
- 600 g mąki,
- 40 g świeżych drożdży,
- 1,5 szklanki ciepłej wody mineralnej (375 ml),
- 2 łyżeczki cukru,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- łyżeczkę soli;
na wierzch:
- 4 dorodne papryki (1 żółtą i 3 czerwone),
- 3 średniej wielkości bakłażany,
- szklankę gęstego domowego sosu ze świeżych pomidorów (możesz też użyć pomidorów ze słoiczka i doprawić do smaku ziołami),
- sól ziołową i pieprz do smaku,
- kilka ząbków czosnku,
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 kulki sera mozzarella,
- 200 g sera cheddar,
- suszone lub świeże zioła (bazylia, oregano),
- czarne oliwki.
Drożdże zasyp cukrem i zalej niepełną szklanką ciepłej wody. Porządnie wymieszaj, odstaw na 10 minut. Do miski wsyp mąkę i sól. Wymieszaj. Wlej spienione drożdże, resztę ciepłej wody i połącz składniki łyżką. Dolej oliwy i wyrób gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, kilka razy uderz nią o blat. Przełóż z powrotem do miski, przykryj ściereczką i zostaw na 1,5 godziny w ciepłym miejscu. Ciasto znacznie powiększy swoją objętość. W tym czasie zetrzyj sery, paprykę oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w ósemki, a bakłażana w grube plastry.
Osuszone warzywa przełóż do płytkiego naczynia żaroodpornego, polej oliwą, posyp solą i pieprzem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Lekko wymieszaj i wstaw do piekarnika (180–200°C) na 30 minut. Warzywa nie powinny być zbyt miękkie. Ostudź je i pokrój na mniejsze kawałki. Ciasto podziel na 3–4 części, każdą rozwałkuj na cienki placek, podsypując mąką, połóż na blasze do pieczenia, uformuj niewielki rant i zostaw na kilka minut, by placki jeszcze podrosły.
Posmaruj je sosem pomidorowym, na to wyłóż warzywa, posyp ziołami świeżymi (posiekanymi) lub suchymi (roztartymi w palcach), oprósz pieprzem. Ułóż cienką warstwę startych serów i oliwki. Piecz na blasze w 250°C, starczy zaledwie 8–9 minut.
Czerwony drink
Weź:
- czerwoną paprykę,
- 3–4 dojrzałe pomidory,
- małą cebulę,
- kilka łyżek wody,
- sok z ćwiartki cytryny,
- 2 łyżeczki cukru brązowego,
- ulubione zioła do smaku (pasuje bazylia, tymianek, oregano, natka z pietruszki, zioła prowansalskie),
- sól i pieprz do smaku.
Umyj warzywa, pomidory sparz i obierz ze skórki. Nie usuwaj gniazd nasiennych z pomidora, tylko pokrój go na kilka kawałków. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego. Obraną ce-bulę pokrój w plastry, paprykę w ćwiartki. Wszystkie warzywa umieść w blenderze i porządnie zmiksuj na najwyższych obrotach. Dodaj odrobinę wody, sok z cytryny oraz przyprawy. Zmiksuj ponownie. Jeśli chcesz, by sok był gładki, dodatkowo przelej go przez sito. Podawaj schłodzony.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek