Natkę pietruszki zawsze siekaj najdrobniej, jak umiesz, i serwuj w otoczeniu innych ziół: bazylii, oregano, mięty, szczypiorku.
W skrzynce balkonowej zasadź korzeń pietruszki, by stale mieć pod ręką świeżą i młodą nać. Dodawaj ją do ulubionych sosów makaronowych. Skrapiaj cytryną, oliwą, koniecznie spróbuj zrobić prawdziwą arabską tabbouleh. Po niej ostatecznie zmienisz zdanie i wreszcie zaczniesz sypać zieleninę garściami.
Gotowanie bez natki jest jak wiosna bez majówki! Zielona pietruszka wzbogaca nas w ogromne ilości witaminy C. To prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy. Jest tak zdrowa, że od wieków uchodzi za symbol nowego życia i odrodzenia sił. Karoten, żelazo, wapń oraz komplet witamin (PP, z grupy B), jakie znajdziemy w natce, pomogą nam w dobrej formie cieszyć się wiosną.
Biesiada po włosku
Weź:
- opakowanie 500 g spaghetti,
- średni pęczek świeżej natki oraz garść świeżych,
- drobno posiekanych ziół (szczypiorek, bazylia, oregano, odrobina mięty),
- jajko,
- pół szklanki śmietany (niekwaśnej),
- kilka plastrów wędzonego boczku,
- szczyptę świeżo startej gałki muszkatołowej,
- sól i pieprz,
- 2–3 garści świeżo tartego parmezanu,
- odrobinę oliwy.
Boczek pokrój na małe kawałki. Posiekaj natkę. Makaron wrzuć na lekko osolony wrzątek. Ugotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Jajko wbij do miseczki, dodaj śmietanę, sól, pieprz i gałkę. Porządnie wymieszaj, lekko ubijając na gęsty, gładki sos. Podsmaż boczek na chrupiąco. Ugotowany makaron odcedź.
Natychmiast dodaj do niego boczek i zioła z posiekaną natką oraz sos śmietanowy. Szybko wymieszaj. Aby sos nabrał dobrej konsystencji, makaron powinien być bardzo gorący. Przypraw, ewentualnie skrop oliwą. Posyp parmezanem, wymieszaj, podawaj. Wspaniałym dodatkiem do tego dania są ugotowane: młody groszek cukrowy, zielone szparagi, rukola.
Sałatka arabska tabbouleh
Weź:
- 3/4 szklanki kaszy burghul lub kuskus,
- 8 łyżek bardzo drobno posiekanej natki pietruszki,
- cebulkę dymkę,
- dużego świeżego ogórka,
- 2–3 pomidory,
- kilka listków świeżej mięty i szczyptę mięty suszonej,
- sok z cytryny,
- 2–3 łyżki oliwy,
- pieprz i sól.
Kuskus wsyp do miseczki i zalej wrzątkiem (2–3 cm powyżej poziomu kaszy). Przykryj i zostaw, aż wchłonie wodę. Jeśli użyjesz kaszy burghul, ugotuj ją do miękkości na małym ogniu. Umyj warzywa. Ogórka obierz ze skórki, usuń środek z pestkami. Pomidora obierz ze skóry i usuń gniazda nasienne. Miąższ ogórka i pomidora pokrój w drobną kostkę.
Posiekaj drobno cebulkę dymkę (razem ze szczypiorem). Wystudzoną kaszę połącz z natką, dymką i warzywami. Oliwę wymieszaj z sokiem cytrynowym, przypraw, dodaj oba rodzaje mięty. Gotowym sosem polej sałatkę. Najlepiej jeśli przed podaniem sałatka zostanie lekko schłodzona. Do każdej porcji podawaj plasterek cytryny. Wspaniała klasyczna arabska przystawka, która wzbogaci każde wiosenne przyjęcie. Śmiało twórz własne wersje tej potrawy. Dodawaj grillowanego bakłażana, kawałki fety, oliwki. I nie bój się natki!
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek