Ta niepozorna, zielona fasolka ma niesamowite właściwości zdrowotne i magiczne!
We władaniu ma ją Merkury, dlatego powinna się znaleźć przede wszystkim w diecie Bliźniaków i Panien. A jej magiczne właściwości przydadzą się tym, którzy chcą przebłagać duchy śmierci. Bowiem fasolka rozsypywana wokół domu odpędza złośliwe byty i przywraca spokój oraz dobrą passę domostwu.
Jednak najcenniejszą cechą fasoli mung jest jej wpływ na zdrowie. Potrafi zregenerować zmęczony organizm, jest rezerwuarem świetnie przyswajalnego białka, wzmacnia mięśnie, wspomaga serce, ma działanie antyrakowe. Dzięki zawartości magnezu, manganu i kwasu foliowego doskonale wpływa na układ nerwowy: łagodzi skutki stresu, uspokaja, wycisza.
Według medycyny chińskiej fasola mung ma właściwości wychładzające – reguluje ciepłotę ciała, łagodzi stany zapalne i gorączki, zapobiega udarom i rozwojowi raka piersi.
To świetny pokarm dla wegetarian i osób odchudzających się. Nie dość, że odtruwa organizm, dostarcza pełnowartościowego białka, to jaeszcze zawiera mało tłuszczu i kalorii oraz dużo błonnika. Daje więc siłę, odżywia, pobudza przemianę materii, perystaltykę jelit i zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej.
Zielone fasolki są także jednym z najlepszych dostarczycieli fitoestrogenów, które spowalniają starzenie się organizmu i łagodzą skutki menopauzy.
Gulasz z fasoli mung i warzyw
Weź:
• 200 g suchej fasoli mung
• 2 czerwone cebule
• bakłażana
• paprykę czerwoną
• 3–4 ząbki czosnku
• 6 łyżek pasty z suszonych pomidorów
• pęczek natki pietruszki
• świeżą bazylię
• sól morska
• 2 łyżeczki przyprawy curry
• pieprz
• łyżeczkę masła
• 2 świeże pomidory
Cebulę obierz, drobno pokrój i zeszklij na maśle. Wlej szklankę wody, wrzuć pokrojonego bakłażana, paprykę i duś. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj pastę z pomidorów, curry, a także uprzednio namoczoną i ugotowaną fasolę. Duś dalej, aż wszystko będzie miękkie, a smaki się połączą, w razie potrzeby dolewaj trochę wody. Na koniec wrzuć posiekaną bazylię i natkę pietruszki, rozgnieciony czosnek, curry, sól i pieprz oraz pomidory w ćwiartkach. Podduś chwilę. Podawaj z kaszą lub makaronem.
AM
fot. shutterstock