Jeden granat, czyli ponad 400 miniaturowych owoców – ziarenek. Każdy jest perfekcją smaku, koloru i wyglądu.
Już starożytni pili sok z granatu – nie tylko dla smaku, lecz także dla długiego życia w zdrowiu i dobrej kondycji. Leczono nim również dolegliwości żołądka. Granat sprzyja młodości oraz siłom witalnym i jest w tym znacznie lepszy od żurawiny, czerwonego wina, zielonej herbaty czy cytrusów. Prawdziwy pogromca wolnych rodników! Łagodzi też dolegliwości związane z menopauzą, oddala ryzyko nowotworów (zwłaszcza prostaty) i choroby Alzheimera. Starszym dodaje wigoru, dzieciom zaś apetytu. Wszystkim wychodzi na zdrowie!
Bombowy obiadek
Weź:
- cielęcą polędwicę,
- małą puszkę mleka kokosowego,
- ½ papryczki chili,
- granat,
- cebulę,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- sól ziołową,
- pieprz,
- ½ łyżki masła,
- łyżkę oliwy,
- ząbek czosnku,
- 3–4 łyżeczki octu balsamicznego,
- 2–3 łyżeczki miodu,
- ¹⁄³ łyżeczki ziarenek czarnuszki, łyżkę mąki lub skrobi kukurydzianej.
Podziel granata na pół. Mięso pokrój na plastry centymetrowej grubości. Oliwę wymieszaj z octem balsamicznym, miodem, rozgniecionym czosnkiem, posiekaną chili (bez pestek) i sokiem wyciśniętym z połówki granata. Dodaj soli i pieprzu. Plastry mięsa polej marynatą, dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na 2–3 godz. W rondelku rozgrzej masło z odrobiną oliwy. Plastry mięsa obtocz w mące lub skrobi i przełóż do rondelka. Przysmaż z obu stron (krótko!). Pod koniec smażenia dodaj cebulę i sos, w którym marynowało się mięso. Zalej mlekiem kokosowym, dodaj czarnuszki. Zmniejsz ogień i duś mięso przez 15 min. Dodaj natkę i ziarenka z drugiej połówki granata. Podawaj z ryżem.
Rozrywkowe babeczki
Weź:
- granat,
- szklankę mąki,
- ¾ szklanki drobnych płatków owsianych,
- czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia,
- 3 jajka,
- 2 łyżki jasnego miodu,
- łyżeczkę cukru waniliowego,
- szczyptę cynamonu,
- 3 łyżki oleju słonecznikowego,
- 3–4 łyżki mleka (lub maślanki),
- 4 łyżki posiekanych migdałów lub płatków,
- ok. 80 g cukru pudru,
- ½ łyżki grenadyny (syrop z granatów),
- ok. ½ łyżki soku z cytryny.
W jednej misce wymieszaj mąkę z proszkiem, płatkami owsianymi, cynamonem i migdałami. W drugiej zmiksuj jajka z miodem, wanilią, olejem, mlekiem i wymieszaj ze składnikami sypkimi, dodając połowę ziarenek granatu. Ciasto przełóż do formek na muffiny. Napełniaj do ¾ głębokości. Piecz w temp. 190 st. C przez 25–30 min, uważając, aby nie przypalić. Rozetrzyj cukier puder z grenadyną i sokiem z cytryny. Jeszcze ciepłe babeczki polukruj i udekoruj ziarenkami granatu.
tekst i zdjęcia: Iza Stefanek