Wzmacnia kości, rozwiązuje problemy ze snem, a do tego bezboleśnie pomaga zrzucić kilka kilogramów.
Masz problemy ze snem i nadmiernie rozbuchany apetyt, kompulsywnie podjadasz? Jeśli zastanawiasz się, jak temu przeciwdziałać, podpowiadamy: najlepsza będzie dieta mleczna. Dlaczego? Bo likwiduje chęć sięgania po przekąski, gwarantuje mocny, zdrowy sen i zmniejsza kaloryczność posiłków, dzięki czemu pozwala bez uczucia głodu zgubić 2-3 kilogramy w tydzień.
Dieta oparta na mleku i przetworach mlecznych zakłada, że każdy posiłek powinien zawierać jakiś dodatek produktu mlecznego. Należy przygotowywać mniej potraw bogatych w węglowodany (muesli, płatki, chleb, makarony i kasze), za to wzbogacić jadłospis w świeże lub gotowane warzywa, owoce, kakao.
Trzeba jeść 5 niewielkich posiłków. Sałatki z gotowanych warzyw z twarogami – kozim albo krowim, zupy z fermentowanego mleka – kefirów, jogurtów, maślanek. Pasty serowe, mało słodkie budynie.
Mleko i jego produkty niemal całkowicie zaspokajają zapotrzebowanie organizmu na wapń. Wystarczą dwie szklanki mleka, 3 wiejskie serki czy 4 plastry żółtego sera. Więcej! To bogate źródło witamin A, B2 oraz B12, które uelastyczniają i dotleniają skórę, poprawiają jej ukrwienie i zapobiegają powstawaniu rozstępów. Jest tam też mnóstwo mikroelementów, takich jak cynk i magnez, które zapewniają energię i siły witalne.
Ale przede wszystkim mleko to magazyn białka potrzebnego do utrzymania szczupłej sylwetki. By je strawić, organizm musi się trochę namęczyć. Przyspiesza więc przemianę materii aż o 30%, a to znaczy, że zużywa więcej energii.
Dostarcza też cukru – laktazy, która szybko przenika do krwi i działa uspokajająco. Ponadto ułatwia zaśnięcie – jeśli przed snem wypijesz ciepłe mleko. Ma to jeszcze jedną zaletę: nigdy rano nie będziesz czuć się głodny!
Biały chłodnik
Weź: kubek kefiru, kubek jogurtu naturalnego, pół pęczka koperku, pół pęczka szczypiorku, spory świeży ogórek, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, łyżka oliwy z oliwek, łyżka białego octu winnego lub jabłkowego, kilka orzechów włoskich.
Koperek umyj i osusz na ręczniku papierowym, potem drobno posiekaj i odłóż połowę. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Ogórek umyj i pokrój w cienkie plasterki, odłóż jedną czwartą. Resztę ogórka, koperek, czosnek, oliwę, sól i pieprz zmiksuj i przełóż do większego naczynia. Zalej kefirem i jogurtem, dodaj ocet, dopraw solą i pieprzem. Dodaj odłożone ogórki, posiekany koperek i wymieszaj. Odstaw do lodówki na godzinę. Posyp orzechami.
Sałatka z buraków z kozim twarożkiem
Weź: 2 ugotowane buraczki, jabłko, łyżka blanszowanych migdałów, 2 łyżki koziego twarożku. Na sos: łyżka oleju rzepakowego, łyżka soku z cytryny, pół łyżeczki suszonej bazylii, sól i pieprz.
Buraczki i jabłko pokrój na drobne kawałki. Zrób sos, miksując wszystkie składniki. Polej buraczki i jabłka. Następnie rozłóż pokruszony twaróg.
Agata Steff
fot. shutterstock